Na jihu Čech se objevila ptačí chřipka. Veterináři utratili 15 tisíc kachen

O 22 tisíc kachen se ještě nedávno starali chovatelé ve velkochovu na jihu Čech. Před několika dny ale začala drůbež masivně hynout, v týdnu na 5 000 kusů, během víkendu pak další 2 000. Za masivní úhyn může podle veterinářů ptačí chřipka. Zbylých 15 tisíc kusů museli v pondělí zlikvidovat.

Veterináři ve spolupráci s hasiči začali likvidovat tisíce kachen kolem poledne. Příjezdové cesty k areálu hlídala policie. "Živé kachny, které v halách zůstaly, tak jsme je také vynášeli do připravených kontejnerů," uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

[chooze:article;value:476413]

Veterináři museli drůbež utratit pomocí oxidu uhličitého. Do kontejnerů je přenášeli hasiči ve speciálních oblecích. "Veškeré spoje jsou přelepené a jakmile se potřebují z toho obleku dostat, nebo dojde k nějakému protržení obleku, tak se musí dekontaminovat," vysvětlil velitel zásahu Michal Halada.

V místě ohniska museli veterináři přijmout bezpečností opatření. Dotkla se i malochovatele pana Vladimíra Pražáka. Jeho 21 slepic teď musí být pod zámkem. "Ono to nějak dopadne. Čekám, až bude nějak ukončena ta doba, abych slepice mohl pustit," uvedl pan Pražák.

"Kolem toho ohniska bylo vymezeno tříkilometrové takzvané ochranné pásmo a také větší 10kilometrové pásmo dozoru," sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Majer. V lokalitě teď nikdo nesmí pořádat ani výstavy nebo burzy drůbeže proto, aby se minimalizoval přenos nákazy.

[chooze:gallery;value:29554]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.