Na jižní Moravu dorazili vodní buvoli. Mají zachránit vzácné rostliny i živočichy

Luna, Stela a Duo. Tři buvolí dámy nepocházejí přímo z Asie, ale z farmy z jižních Čech. U Nových Mlýnů budou mít domov v místech, kde jsou doma také divoké husy. Husí pastviště je na jižní Moravě prvním chráněným územím, kde budou buvoli udržovat příznivé podmínky.

"Už v průběhu týdnů uvidíte, jak se ta zvířata prokoušou tou neprostupnou džunglí a začnou vznikat celkem zajímavé otevřené plošky," uvedl Gašpar Čamlík, jednatel České společnosti ornitologické.

Buvoli mají v označeném a zabezpečeném prostoru spásat invazivní rostliny, které tu nekontrolovatelně rostou. Hlavně zlatobýl a rákos.

[chooze:article;value:563826]

"Buvol má tyto porosty monokulturu rákosu rád, je schopen pobývat, na rozdíl od mnoha druhů klasického hospodářského dobytka, i v hodně podmáčených plochách," řekla Marie Kotasová Adámková, řešitelka projektu odborného pracoviště ENVIROP.

Buvoli by měli v rezervaci podpořit nejen pestrou škálu rostlin, ale měli kladně ovlivnit i hmyz ptáky a další zástupce fauny. Náročnou práci člověka se sekačkou tak zastoupí velký býložravec. Nevadí mu podmáčená půda ani žhavé slunce. Jiná zvířata ovšem ve vedrech trpí.

[chooze:article;value:563865]

"Většina zvířat se není schopna potit stejnou měrou jako člověk, aby je to ve výsledku ochladilo, takže v těch horkých letních dnech jim pomáháme," vysvětlila mluvčí brněnské zoo Věra Müllerová.

Například pekari bělobradí si v brněnské zoo užívali studenou sprchu. Rosomák, polární liška nebo lední medvěd pak dostali ledové dorty. Příště čeká příjemné zpestření teplých dní i lva nebo tygra.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.