Na Kanárských ostrovech stále hoří. Evakuovat se musely tisíce lidí

[chooze:gallery;value:32861]

Prudké požáry už druhý den sužují španělský ostrov Tenerife. Na ostrově, který s oblibou vyhledávají turisté, hoří kvůli suchému a horkému počasí přírodní rezervace okolo sopky Mount Teide.

Požár se zatím drží především ve výše položených částech ostrova. S ohněm bojuje asi 250 hasičů s pomocí 17 letadel a helikoptér, píše portál Euronews. Hlavní snahou hasičů je udržet oheň co nejdál od pobřeží, kde se nachází velká města a hlavně turistická střediska.

[chooze:article;value:518188]

Kvůli ohni se už muselo evakuovat zhruba 7 600 lidí z deseti obcí v nitru ostrova. Řadě dalších úřady doporučily nevětrat. Tenerife totiž pokryla hustá vrstva kouře, která znesnadňuje viditelnost i pilotům.

Letecká doprava na ostrov je však stále dostupná. Na Tenerife slouží dvě letiště, přičemž jedno je mezinárodní, druhé slouží ke komunikaci s pevninským Španělskem. Obě letiště jsou funkční a dopravují pasažéry jak na ostrov, tak zpátky domů. Žádné lety nebyly zrušeny.

Samotné hašení požárů však jde pomalu i kvůli špatně dostupnému terénu. Hasiči se musí potýkat s hornatým prostředím. "Oheň je silný a ve velmi komplikovaném prostředí," řekl guvernér Kanárských ostrovů Fernando Clavijo.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.