Na kdy si naplánovat lyže? Rakouští meteorologové zveřejnili předpověď na zimu

Mezi nejnavštěvovanější země, kam se každou zimu vydají na lyžovačku tisíce Čechů, patří Rakousko. Zejména Alpy jsou cílem nadšených lyžařů, kterým přijdou české hory malé a málo zasněžené. Vyšší hory našeho jižního souseda totiž vždy slibovaly pořádnou sněhovou nadílku.

Letos tomu nemá být jinak, i když to není zcela bezpodmínečné. Rakouští meteorologové odhadli v dlouhodobé předpovědi letošní zimu jako průměrnou s tím, že teplotně podprůměrné, studenější dny jsou méně četnější než ty teplejší.

[chooze:article;value:476774]

Pravděpodobnost průměrných (v rozmezí od -1,9 °C do -0,6 °C) i nadprůměrných teplot (nad -0,6 °C) za celou zimu odhadují vědci na 35 procent. Zbývajících 30 procent tvoří šance na studenější zimu (s průměrnými teplotami pod -2 °C). 

U každého měsíce se přitom šance na vysoké a nízké teploty výrazně liší. Jak uvádí portál Wetter, meteorologové v předpovědi počítali šance na studené, průměrné a teplé počasí. V každém měsíci se přitom hranice studeného a teplého počasí posouvala podle předchozích let a průměrů.

V prosinci jsou výsledky nejpozoruhodnější. Nejvyšší šance totiž meteorologové dávají buď teplému, nebo studenému počasí, které se u obou možností pohybují okolo 38 procent. Průměrné teploty ale příliš neočekávají. Jejich šance se stěží dostávají na 25 procent. Za studené počasí označují teploty nižší než -1,7 stupně Celsia, zatímco teplejší počasí se počítá od 0,1 stupně výš.

[chooze:article;value:477118]

Jak přesně teplý, nebo studený bude prosinec, záleží především na tom, odkud bude vanout vítr. Studený vítr přicházející ze severovýchodu by mohl do Alp přinést dostatek mrazů i sněhu. Naproti tomu teplý vítr přicházející z jihu pravděpodobnost bílých Vánoc v rakouských velehorách snižuje.

Leden má být podle očekávání chladný, a tím pádem i nejvhodnější k lyžařskému výletu. Šance teplot pod hranicí -2,6 stupně, která označuje chladné počasí, je okolo 35 procent. Průměrné teploty mezi -2,6 a -1,5 stupni mají šanci okolo 40 procent. U těch teplejších, které jsou stále pod nulou, je šance jen asi 25 procent.

Naproti tomu únor má být velmi teplý. Nadprůměrné teploty, tedy vyšší než 0,7 stupně, se očekávají na 40 procent. Teplotní průměr mezi -2,2 a 0,7 stupni Celsia čekají meteorologové na zhruba 35 procent. Chladné dny mají šanci o něco víc než 20 procent.

[chooze:article;value:476025]

I se srážkami to má letos být jako na houpačce. Podle německého portálu Skiinfo je těžké dopředu odhadnout, jak moc bude sněžit na tak rozsáhlém území, jako jsou Alpy. Meteorologové však očekávají, že v prosinci ještě příliš sněžit nebude. Vyšší srážky mají přijít až v lednu a únoru.

Meteorologové však upozorňují, že se jedná pouze o dlouhodobou předpověď, která pravděpodobně není přesná. Jedná se spíše o hrubý odhad, který má napovědět, jaké podmínky v Alpách čekat. Nejvhodnější tak podle těchto plánů bude naplánovat si výlet do Alp na leden, zatímco v únoru to už je o poznání riskantnější.

Do Česka přišly mrazy. Tuhá zima nás ale zatím nečeká:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.