Na kraji Prahy našli druhý Stonehenge. Je dokonce o stovky let starší

[chooze:gallery;value:31129]

​Kdo a proč tuto kruhovou stavbu vinořského rondelu vybudoval? Na tyto i další otázky by měl odpovědět výzkum vedený pražským Archeologickým ústavem AV ČR. Odborníci měli ojedinělou příležitost prozkoumat objekt o průměru 55 metrů téměř v celém rozsahu.

Podle MF DNES jsou na místě kompletně zachovalé pozůstatky palisádových žlábků, do nichž byla původně zapuštěna centrální dřevěná konstrukce stavby.

[chooze:article;value:485011]

​"Výzkum je už ukončený a teď připravujeme takzvanou nálezovou zprávu. Věci, které se na místě našly, prošly očistou a předali jsme je do Národního muzea," říká pro TN.cz mluvčí Archeologického ústavu Jaroslav Řídký.

Rondel ve Vinoři byl objeven už v 80. letech minulého století při stavbě inženýrských sítí a loni se na místo vrátili kvůli podrobnějšímu průzkumu. Vědci na místě mimo jiné objevili, že severovýchodně od nálezu bylo rovněž neolitické sídliště, které bylo obývané zhruba 300 až 400 let. Podobných sídel bylo v okolí pravděpodobně několik.

[chooze:article;value:475614]

​Nálezy rondelů nejsou zcela ojedinělou záležitostí. V Praze na Hůrce se například jeden objevil v roce 2006. Jeho stáří se odhaduje na 6 500 let a je z období neolitu. Kruhové prostranství mělo průměr 23 metrů.

Oborníci uvádějí, že v Evropě už bylo objeveno asi 200 rondelů. Pocházejí z období neolitu a mívají průměr 30 až 220 metrů. Svým vzhledem často připomínají známý objekt ze Stonehenge ve Velké Británii.

Archeologové v Pompeji objevili neobvykle zachovalou kostru (2021):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.