Na Kroměřížsku se našel vzácný historický meč. Jeho hodnota je nevyčíslitelná

Meč ze 17. století je nejvzácnějším exponátem holešovského zámku. Jeho majitel Jan z Rottalu, zemský hejtman, jím ukazoval svoji moc. "Ten meč byl symbolem jeho funkce. Něco jako panovnické žezlo," řekl TV Nova kurátor muzea Jan Machala.

Kdysi významný rod původem ze Štýrska právě holešovský zámek obýval. O meči sice pracovníci muzea věděli, v depozitáři byl ale jen jedním z mnoha kusů. Mělo se za to, že je to jen kopie.

[chooze:article;value:552994]

​Po letech, kdy se na tento vzácný meč jen prášilo, skončil u restaurátorů. Ti pomocí speciálních přístrojů potvrdili, že je to originál. "Tak jako u korunovačních klenotů je i hodnota tohoto meče nevyčíslitelná," doplnil kurátor muzea.

"Odborníci, historikové a restaurátoři napřed výzkumem určili správné složení meče a podle toho stanovili obnovu, aby meč prošel správnou fází restaurování a konzervování," vysvětlila manažerka holešovského zámku Dana Podhajská.

Podle historiků měl majitel tento 140 centimetrů dlouhý meč třeba při zasedání zemského soudu nebo zemského sněmu. "Byl nějaký pověřený šlechtic, který stál vedle zemského hejtmana, a ten meč po dobu zasedání držel," popsal Machala.

Zrestaurovaným mečem se chtějí holešovští pochlubit. Zatím je sice ukrytý v přepravním boxu, už brzy ho ale vystaví na zámku, který před staletími obýval právě Jan z Rottalu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.