Na kysané zelí se u zeláren stojí fronty. Sezóna je v plném proudu

Za zelím do Dobré Vody u Hořic jedou Vrábelovi 40 kilometrů. Možná by si ho nakrouhali i doma, ale museli by na půdě nejdřív oprášit jeden historický stroj. "Máme doma krouhadlo, které jsme koupili ještě za totality, ale tohle je rychlejší," přiznává pan Ondřej Vrábel.

Za pár minut si odvážejí 15 kilo, jiní lidé ho berou ještě víc. A o zeleninu je takový zájem, že se na ni stojí fronty. "Letos je cena stejná jako v loňském roce, 23 korun za kilo bílé krouhanky," uvedla prodejkyně zelí Zuzana Korbelová.

[chooze:article;value:578328]

​Do vyhlášené zelárny v Brně-Tuřanech se sjíždějí zákazníci z celého města i z širokého okolí. Každý den tady prodají tři tuny zelí. "Jeden našich nejvzdálenějších zákazníků je z Karlových Varů, když pán přijede, dáme kávičku a popovídáme," prozradila vedoucí zelárny Vendula Krčmářová.

Ročně se na českých polích vypěstuje skoro 60 tisíc tun zelí a Česko je v jeho pěstování soběstačné. Jenže zatímco mají hlávky obvykle pět kilo, letos maximálně tři. Na Královéhradecku začali s krouháním třeba i ve Svobodných Dvorech, kde tvrdí, že nejlepší je zelí naložit jen se solí a kmínem. Podle krajových zvyklostí se tam dávají jablka nebo cibule.

Zelí se musí mačkat intenzivně, aby se z něho dostal veškerý vzduch. Jedině tak se nastartuje správný proces kvašení. Zelí pak kvasí šest týdnů, teď už jen to pokušení vydržet a neochutnávat dřív.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.