Na letecké základně v USA se zřítil bombardér B1, posádka se stihla katapultovat

K havárii letadla došlo za špatného počasí při teplotách pod bodem mrazu a husté mlze omezující viditelnost, informuje Air and Space Forces Magazine. Záchranáři uvedli, že stroj po dopadu explodoval a trosky zachvátil požár. Letecká základna následně zrušila všechny lety a byla uzavřena.

"Letoun B-1B Lancer přidělený na leteckou základnu Ellsworth dnes přibližně v 17:50 havaroval při pokusu o přistání," uvedla základna. "V době nehody byl letoun na cvičné misi." Mluvčí základny sdělil časopisu Air & Space Forces Magazine, že zatím k incidentu nemůže poskytnout více informací.

[chooze:article;value:535340]

Letecká základna Ellsworth se nachází v Black Hills v Jižní Dakotě poblíž města Rapid City a je jednou ze dvou základen určených pro bombardéry B-1. Na základně v Ellsworthu sídlí 28. bombardovací eskadra Letectva Spojených států amerických a podle údajů základny zde operuje více než 20 letounů B-1. Těchto bombardérů má americké letectvo ve své výzbroji celkem 45. Posádku těchto letadel tvoří dva piloti a dva důstojníci zbraňových systémů.

https://twitter.com/BNONews/status/1743111800583795114

Letoun byl původně navržen jako nadzvukový bombardér s měnitelnou geometrií křídel a schopností nést jaderné zbraně. Po přestavbě na čistě konvenční bombardér však byla flotila v posledních dvou desetiletích intenzivně využívána na Blízkém východě a během operací americké armády v Afghánistánu.

V prosinci u Paříže havarovalo mezi domy malé letadlo. Tři lidé se vážně zranili:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.