Na letiště Heathrow dorazila zásilka s uranem. Případ řeší protiteroristická jednotka

Zásilku s malým množstvím uranu odhalili pracovníci londýnského letiště Heathrow loni 29. prosince. Podle portálu The Sun, který na nález jako první upozornil, se zásilka do Británie dostala na palubě letadla pro přepravu cestujících.

Náklad se podařilo zachytit díky speciálním skenerům na letišti. Zásilka měla původ v Pákistánu, do Británie se dostala letem z Ománu. Adresátem byl podle The Sun člověk nebo lidé s íránským občanstvím s pobytem v Británii. Agentura AP doplnila, že uran byl součástí zásilky obsahující kovový šrot.

[chooze:article;value:473810]

"Chci ujistit veřejnost, že množství zajištěného materiálu bylo velmi malé a podle expertů nepředstavuje žádné ohrožení pro obyvatelstvo," prohlásil velitel protiteroristické jednotky londýnské metropolitní policie. Policie se případem zabývá, zatím ale nebyl nikdo zatčen ani zadržen.

Uran je radioaktivní prvek, který se vyskytuje přirozeně. Pokud je obohacený, může se používat jako palivo v jaderných elektrárnách nebo jako součást jaderných bomb. Ochuzený uran se naopak využívá vojensky u protipancéřových střel.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.