Na letišti u Kursku hoří zásobník ropy. Byl to další útok dronu, tvrdí Rusko

Ruské vojenské letiště Kursk, které leží asi 100 kilometrů od ukrajinských hranic, se údajně stalo terčem dronů. Není to poprvé, kdy se něco podobného stalo v ruském vnitrozemí. Rusko viní Kyjev i z náletů na vojenské cíle v Saratovské a Rjazaňské oblasti. Ukrajina většinou takové případy nekomentuje.

V pondělí, v den výročí tzv. Budapešťského memoranda, které od roku 1994 zemi zaručuje bezpečnostní záruky, Ukrajina čelila masivním úderům. Podle prezidenta Volodymyra Zelenského se ale většinu střel podařilo sestřelit.

[chooze:article;value:477873]

"Rusko vypálilo 70 raket, většinu z nich jsme sestřelili. Dobrá práce. Jsem moc vděčný našim partnerům za jejich systémy protivzdušné obrany, které zrovna teď používáme. Každá zničená ruská raketa je jasným důkazem, že můžeme teror porazit," sdělil Zelenskyj.

Podle nových informací z Kyjeva bude polovina regionů v okolí hlavního města v nadcházejících dnech bez proudu. Po pondělních útocích má největší soukromý dodavatel elektřiny na Ukrajině velké problémy. Terčem se stále častěji stávají i místa v okolí Charkova, která jsou už několik týdnů osvobozená.

"Situace je taková, že útoky probíhají v podstatě nepřetržitě. Jsou náhodné a bez specifického cíle. Podobné to bylo v Charkově celé léto. Střela za střelou," popsal Konstantin Bashkirov z Ukrajinského červeného kříže.

Zbytky rakety na svém území po pondělním mohutném ostřelování našly i moldavské úřady. Místo dopadu zajistila policie. Zatím není jasné, kdo raketu vypálil.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.