Na librách bude nově Karel III. Bankovky s Alžbětou ale platit nepřestanou

Nové bankovky v úterý ukázala Banka Anglie na svém webu. Portrét krále Karla III. bude na bankovkách v hodnotě 5, 10, 20 a 50 liber. Jeho obličej se objeví na přední straně i průhledném bezpečnostním prvku. Zbytek bude stejný jako doposud.

Bankovky se začnou používat nejpozději od půlky roku 2024. Ty se zesnulou královnou Alžbětou II. budou ale platit i nadále. "Nové bankovky budou tištěny pouze jako náhrada za opotřebované a budou sloužit k pokrytí celkového nárůstu poptávky," oznámila Banka Anglie. Tímto přístupem chce zminimalizovat dopad na ekonomiku i životní prostředí.

[chooze:article;value:476689]

Král Karel III. se tak stane teprve druhým britským panovníkem, jehož podobizna bude na librách. Bankovky sice v zemi používají od 17. století, poprvé se na nich však v roce 1960 objevila královna Alžběta, připomněl deník The Guardian.

Momentálně existuje asi 4,5 miliardy bankovek v hodnotě přibližně 80 miliard liber, upozornila BBC. Mince v hodnotě 50 pencí s Karlem III. se v Británii používají už od začátku prosince.

[chooze:gallery;value:29695]

Na korunovaci dorazí i Harry a Meghan:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.