Na loď českého kapitána zaútočily kosatky. Ukously obě kormidla

"Podívejte se na kormidla v jejich tlamách. To je šílené," napsala o útoku společnost na instagramu. V Gibraltarském průlivu na nepříjemnosti narazil český kapitán Daniel Kříž.

"Měli jsme pocit, jako by nás tvrdě zasáhla vlna," popsal první pocity pro magazín Newsweek. Stejnou situaci navíc zažil už před třemi lety. "S druhým zásahem jsme si uvědomili, že se opakuje situace z roku 2020," sdělil.

"Prosím! Znovu už ne!" zareagoval, když se dozvěděl, co se stalo. Posádce poradil, aby byla v klidu a snažila si kosatek nevšímat. "Moc toho člověk nezmůže," uvedl. "Jsou dost silné a chytré," dodal.

Jsou dokonce tak chytré, že za poslední tři roky změnily strategii. Dříve je totiž slyšeli pod vodou komunikovat. "Teď byly potichu a dlouho jim netrvalo, než zničily obě kormidla. Zdá se, že věděly přesně, co dělají. Ničeho jiného se nedotkly," poznamenal Kříž.

[chooze:article;value:504139]

Asi po 15 minutách se posádka vydala do španělského přístavu Barbate. "Najednou nás začala pronásledovat jedna velká dospělá kosatka. Za pár minut byla pod lodí a v tu chvíli jsme si uvědomili, že nám zbyl ještě malý kousek sklolaminátu a ona chce dokončit svou práci. Pak už jsme je neviděli," prozradil. 

Nejedná se o jediný útok kosatek v poslední době. Od roku 2020 dokonce tři plavidla potopily. Proč se na lodě zvířata zaměřila, není jasné. Podle nedávné studie je možné, že takto učí svá mláďata lovit, upozornil web deníku Daily Mail. Další teorií je, že jde o pomstu samice, kterou dříve loď zranila.

Kosatka se zasekla na útesu (8/2021):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.