Na ministerstvech stouply odměny o desetitisíce. Nemravné, zní z opozice

Hned tři náměstci na ministerstvu vnitra loni k svému platu dostali odměnu 500 tisíc korun. V porovnání s předloňským rokem jim odměny vzrostly v průměru o téměř 40 tisíc korun. Mimořádná doba si podle šéfa resortu Víta Rakušana (STAN) prý žádá mimořádné částky. "V minulém roce jsme se museli vypořádat s naprosto bezprecedentní situací způsobenou válkou na Ukrajině. Česká republika také předsedala Evropské unii a musela řešit otázky spojené s nelegální migrací," hájil odměny Rakušan.

Ještě vyšší odměny se rozdávaly na ministerstvu obrany. Jeden z náměstků si odnesl odměnu ve výši 550 tisíc korun. Všem náměstkům odměny oproti loňsku stouply v průměru o 80 tisíc korun. Vysoké částky i tady objasňovali válkou a českým předsednictvím. Ale také úbytkem náměstků. "To znamená mnohem více povinností pro každého z nich," sdělilo ministerstvo.

[chooze:article;value:477378]

Zkrátka nepřišli ani náměstci na ministerstvu zemědělství. I když v průměru si odnesli o zhruba 14 tisíc korun méně než loni, hned sedm z nich ministr Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) odměnil částkou přes 460 tisíc korun. Důvodem byl kromě českého předsednictví i strategický plán společné zemědělské politiky, který museli náměstci řešit. "Odměny byly poskytnuty za nadstandardní a mimořádný pracovní výkon,“ tvrdil Nekula.

"Zaplacení kvalitních státních úředníků není problém. Problém je to, že tato vláda, která slibovala zeštíhlení státní správy, naopak za svého fungování počet úředníků rozšířila," kritizovala odměny poslankyně Alena Schillerová (ANO).

"Je to nemravné. Vláda říká, jak se musí šetřit, chce zvedat daně, a stejně vyplácí gigantické odměny," myslí si poslanec Jan Hrnčíř (SPD). Méně než loni si na odměnách v průměru odnesli náměstci na ministerstvu pro místní rozvoj. Ti si pohoršili o zhruba 10 tisíc korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.