Na mnoha českých festivalech se stále nedá platit kartou. Lidé chtějí změnu

O uplynulém víkendu navštívilo ostravské Vítkovice na 150 tisíc fanoušků elektronické hudby. Ve středu před tím se v Dřevohosticích sjelo na pět tisíc příznivců rocku a dalších dvacet tisíc míří o tomto víkendu do Vizovic. Ať rock nebo elektro, platební kartou na těchto festivalech většinou nezaplatíte. 

Ředitel festivalu Beats for Love vysvětluje, že platba hotovostí je stoprocentně funkční. "Když dojde k výpadku služby, ztratíte možnost platit," vyjádřil se k platebním kartám. Přitom zahraniční festivaly, i řada těch domácích, naopak preferují už pouze bezhotovostní platbu. Stejně jako třeba festival Colours of Ostrava, který začíná příští týden ve Vítkovicích.

[chooze:article;value:502242]

​"Velmi to zrychlí obsluhu. Stačí pípnout kartou nebo hodinkami a jít. Je to komfortnější," říká mluvčí Colours of Ostrava Jiří Sedlák. 

Odborníci v neochotě přijímat karty vidí i nekalé úmysly některých obchodníků. "Existuje možnost i negativní motivace, a to znamená, že ne všechny peníze potom protečou účetnictvím," vysvětluje ekonom Petr Dufek. 

Po skončení elektronické evidence tržeb (EET) se vrací k platbě v hotovosti často i řada dalších podniků. Jsou pro ně prý výhodnější, protože z nich nemusí odvádět poplatky tak jako u těch kartou.

Stát obchodníkům zatím tento způsob platby přikázat nemůže. "V České republice neexistuje zákonná povinnost přijímat buď pouze hotovost, nebo pouze bezhotovostní platby. A je to skutečně pouze na provozovateli, jak se rozhodne," objasnil mluvčí Finanční správy Tomáš Weiss.

[chooze:article;value:468977]

​Podle samotných restauratérů to nahrává šedé ekonomice, Finanční správa se ale na nepoctivce už chystá. "Budeme schopni z dat, která máme z trhu nebo například z daňových přiznání, ale také z externích podnětů, detekovat, že na tom trhu dochází k nějakým anomáliím," prozradil Weiss. 

Televize Nova také zjišťovala, jak je to s placením hotovostí a kartou v zahraničí. Samozřejmě existují výjimky, ale ve většině zemí Evropské unie si už vystačíte s kartou, podobně je to i na velkém území Spojených států. Hotovost po klientech ale stále mohou chtít obchodníci například na trzích.

Chorvatsko a Itálie

V Chorvatsku podle expertů i turistů není s platbou kartou žádný problém. Například i zmrzlinu zaplatíte bezkontaktně. A podobné zkušenosti hlásí turisté na území Itálie.

"Zkušenost s platebními kartami je perfektní. Berou je všude, dokonce i v malých vysokohorských restauracích," pochvaluje si turista Miroslav po návštěvě Itálie. 

Polsko

V Polsku je to dost podobné jako u nás. Kartou zaplatíte asi v 80 % případů. Stále se ale najdou místa, kde hotovost potřebovat budete, například na vstupné u některých památek.

[chooze:article;value:511725]

Maďarsko

Karta je na většině míst vítána i v maďarské metropoli. "Vůbec nikde se nám nestalo, že by se nedalo platit kartou. Ani třeba na toaletách, že by nám tu kartu nevzali," popsala svou zkušenost z pobytu v Budapešti turistka Karolína. 

Německo

Možná je trochu překvapení, že v některých německých městech v menších obchodech nebo restauracích mohou požadovat hotovost. V supermarketech nebo městské hromadné dopravě si ale vystačíte s kartou.

Turecko

Hotovost nepotřebujete ani na většině míst v Turecku. "Jsem už měsíc v Turecku a překvapivě tady není problém skoro nikde platit kartou. Jak v malých obchodech, tak ve velkých supermarketech," prozradila Ester, která působí v této zemi jako animátorka. 

[chooze:article;value:493873]

Spojené státy americké

V USA s kartou opravdu není problém. Dokonce v menších barech nebo i v menších městech jsou vybavení terminálem. A například v metru v New Yorku zaplatíte jen a pouze bezkontaktně.

Problémy s placením kartou

Problémy s kartou ale podle některých médií můžete mít třeba v Albánii, kde je mimo turistické zóny hotovost nutností. Podobně je to například i v Thajsku, kde kartou nezaplatíte ani v mnoha restauracích.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.