Na mobilech je závislých stále více dětí. Mají problém se vztahy i spánkem

Zatímco ještě v roce 2021 bylo podle odborníků závislých na mobilních telefonech 40 % studentů, o pouhé dva roky později už jich používalo chytrá zařízení častěji, než je zdrávo, více než 70 %.

"Nejčastěji je to k hraní různých her, potom ke streamování a samozřejmě k pohybování na sociálních sítích," vysvětlila psycholožka Jolana Mižikarová. 

Dospívající od 13 do 17 let tráví podle odborníků na mobilu v průměru čtyři hodiny a 11 minut denně a zapnou ho přes den zhruba 78krát. To s sebou nese řadu problémů.

[chooze:article;value:537445]

"Samozřejmě to první bude narušení spánku, narušení sociálních vazeb, komunikace. Protože ty děti si spolu už normálně neumí hrát, neumí spolu komunikovat a všechno probíhá v tom on-line světě," popsala Mižikarová.

Podle psychologů by rodiče měli zpozornět, když děti začnou odsouvat své kamarády, zájmy a další běžné aktivity. "Pokud se uzavírá sám do sebe a v podstatě mu stačí jenom být zavřený v pokoji se svým mobilem nebo tabletem," sdělila Mižikarová.

Používání telefonů se řeší i na některých školách. Třeba úplným zákazem. "Děti o přestávkách se věnují buď nějakým sportovním aktivitám typu stolní tenis, nebo si povídají, nebo hrají nějaké stolní hry. Takže i pro ně je to vidět, že absence mobilního telefonu není tak tragická," řekl ředitel školy Michal Ševcovic.

[chooze:article;value:533648]

"Někteří rodiče na to nedohlíží a vlastně škola je pak možná jediný prostor a čas, kdy si to dítě vlastně odpočine od těch všech vjemů," uvedla sociální pedagožka Tereza Herbstová.

Podle odborníků, ale nemají problém jen děti. Průměrný Čech svůj smartphone zkontroluje v průměru 46krát denně a stráví na něm zhruba tři hodiny. Nejlepším řešením závislosti jsou prý koníčky a pevný režim.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.