Na Moravě kvete šafrán i mandloně. O víkendu se má ale ochladit

Březnové teploty už rozpustily sníh v okolí Lačnova na Zlínsku. Teď ho vystřídaly tisíce květů šafránu. Starosta obce má teď práci navíc, denně odpovídá na telefonáty zvědavců. "Od začátku březnu denně pět až šest telefonátů, jestli už kvetou, jestli se už můžou přijet podívat," řekl starosta Lačnova Oldřich Pechal (nez.).

Šafrány ale v Lačnově nerostou jen na okraji obce. Mnoha lidem vykvetly i na jejich zahradách. Přesto jich ale ubývá. Lidé tam jezdili už za protektorátu. "Tehdy se mluvilo o statisících kusů. Dnes jsou to jenom desetitisíce a je to zejména změnou charakteru obhospodařování. Málo se kosí," přiblížil Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) Valašské Meziříčí.

V plném květu jsou mandloně na jižní Moravě. V druhé polovině minulého století tam rostlo až 50 tisíc stromů. Mandloně tam ale nevysázeli na okrasu. "Aby tehdejší socialistické Československo bylo opravdu soběstačné a nemuselo ty mandle dovážet," vysvětlila pracovnice hustopečského městského úřadu Jana Hrádková.

[chooze:article;value:496181]

​Mandlí se tam ročně sklidilo šedesát metráků a končily třeba v čokoládě. Jarní počasí si ale se začátkem víkendu dá pauzu a znovu se ozve zima. "Už během pondělí se sněhové vločky dostanou až do těch nejnižších nadmořských výšek. Také rána budou mrazivá, a to od úterý až do čtvrtka," popsala meteoroložka Dagmar Honsová.

Ochlazení je strašákem hlavně pro sadaře. Pěstitelé meruněk chtějí s mrazem bojovat zapalováním ohňů. Doufají, že se jim tak vyhne šest let stará pohroma, kdy kvetoucí sady spálil mráz.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.