Na Moravě přibývá nelegálních migrantů. Starostové chtějí více kontrol

Jedna ze skupin migrantů. Jen krátce před naším příjezdem ji policisté odvezli zpět na Slovensko. "Na skupinu pěti migrantů jsme narazili dnes hodinu po poledni, a to těsně před česko-slovenskou hranicí. Jsme zkontrolovali jejich totožnost, zjistili jsme, že byli již evidování na Slovensku a z tohoto důvodu jsme je vrátili zpět," popsala ve středu policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

Další pokus nezopakovali nejspíš jen kvůli celníkům, kteří stáli na dohled. Obdobných případů v posledních týdnech rapidně přibývá. Většinou se migranti chtějí přes hranici dostat v autech s převaděči, někteří jako loni pěšky. A všímají si toho i starostové z pohraničí.

[chooze:article;value:518209]

"Opět jsou vidět na zastávkách a ten výskyt je prostě větší. Ty kontroly, které byly v průběhu loňského podzimu, tak určitě smysl měly," poznamenal starosta Starého Hrozenkova Jan Rapant.

"Pokud tady byly nějaké hlídky, tak to určitě pomohlo té situaci. Tak bych kvitoval, aby hranice byly víc střeženy," sdělil starosta obce Strání - Květná Antonín Popelka.

Ministr vnitra Vít Rakušan ale zatím opatření na hranicích nechystá. "V případě nutnosti je Česká republika připravena znovu zavést nezbytná opatření, a to i v podobně znovuzavedení dočasných kontrol na hranicích," oznámil mluvčí ministerstva Ondřej Krátoška.

[chooze:article;value:517763]

Kvůli nelegální migraci Německo začíná posilovat kontroly na hranicích například Sasko, více hlídek do pohraničí poslalo už ve středu. Tamní ministr vnitra Armin Schuster se chce zaměřit hlavně na převaděče. Už před tím Němci prodloužili namátkové kontroly na hranici s Rakouskem.

Nejvíc migrantů během léta napočítali policisté na jihu Moravy asi 600. Ve Zlínském kraji 111, zadrželi tam i 19 převaděčů. Třeba 12 cizinců ujíždělo hlídce před dvěma týdny Uherským Brodem. Jejich jízda skončila vážnou nehodou. "Převaděč je za tři trestné činy stíhán vazebně, hrozí mu až osmileté vězení," uvedla Kyšnerová. 

Od začátku prázdnin zadrželi policisté napříč celou Českou republikou bezmála 850 migrantů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.