Na Moravě se množí kalamitní komáři. Blíží se něco horšího, varuje Prymula

[chooze:gallery;value:35923]

​Na možnost lokálního zvýšení výskytu takzvaných kalamitních druhů komárů upozorňuje Krajská hygienická stanice Jihomoravského kraje. K ohroženým lokalitám paří hlavně vlhká území okolo Břeclavi. Na nebezpečí možného výskytu některých nebezpečnějších dvoukřídlých upozorňuje epidemiolog Roman Prymula.

[chooze:article;value:549529]

​"Blíží se riziko výskytu komárů, kteří mohou přenášet například západonilskou horečku. Zatím se u nás pozitivita nezjistila. To nebezpečí se ale k našim hranicím blíží každým rokem. Nebezpečné druhy jsou už v těsné blízkosti našich hranic, a jsou už dokonce i v severnějších částech Německa, takže nás jejich šíření obkročilo," říká pro TN.cz epidemiolog Roman Prymula.

Další epidemiolog Petr Smejkal varuje v souvislosti s šířením některých druhů komárů z jihu Evropy i před výskytem dalších nemocí. "Vesměs jde o infekční choroby, které se dříve šířily v subtropech a teď jsou i v Itálii. A je možné, že přijdou i na jih Moravy," varuje Smejkal.

​Podle něj ale nemusí jít o zcela novou situaci, protože ještě v 50. letech minulého století byli na jih od Brna komáři schopní šířit malárii. Již několik let se u našich jižních sousedů vyskytuje komár tygrovaný, schopný šířit vir zika či horečku dengue. Vědecká studie citovaná odborným časopisem Lancet ale připomíná, že případy horečky dengue už byly ve Vídni zaznamenány také v roce 1921.

Komára tygrovaného lze snadno rozpoznat, je menší než u nás běžně rozšířený komár pisklavý. A jak název napovídá, na jeho trupu najdeme světlé flíčky vzdáleně připomínající tygra. 

Sousední zemi trápí tropičtí komáři, kteří přenáší exotické nemoci. Jsou i v Česku (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.