Na Moskvu dopadly drony. Podle Ruska jsou ukrajinské, Kyjev mlčí

Zvuk motorů dálkově ovládaných dronů a následné výbuchy probudily obyvatele několika moskevských čtvrtí. Na ruské hlavní město podle tamního starosty zaútočilo pět ukrajinských dronů. Čtyři údajně sestřelila protiletadlová obrana, jeden jednotka elektronického boje.

"Dnes došlo k dalšímu pokusu o útok ukrajinských dronů v Nové Moskvě a Moskevské oblasti. Z bezpečnostních důvodů byly některé lety dočasně přesměrovány z letiště Vnukovo. Nejsou hlášeny žádné oběti ani zranění," oznámil v úterý moskevský starosta Sergej Sobjanin.

Podle ruských médií jeden z dronů dopadl do vojenského objektu, další způsobil požár domů v okrajové části Moskvy. Na místě zasahovali hasiči i záchranná služba.

​Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová označila nálet dronů na Moskvu za teroristický útok. Rusko přitom samo dál pokračuje v ostřelování ukrajinských měst. Pondělní útok dronu na obytný dům ve městě Sumy nepřežil jeden člověk a dalších šestnáct bylo zraněno. Úterní bombardování Chersonu má dvě oběti.

"Bohužel zatím nemáme dostatečně kvalitní systémy protivzdušné obrany, abychom mohli chránit celé naše území a sestřelovat všechny nepřátelské cíle. Nepřítel toho využil útokem pomocí íránského dronu na město Sumy, kde zasáhl obytné budovy a budovu Bezpečnostní služby Ukrajiny," prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

[chooze:article;value:506373]

Zelenskyj v rozhovoru pro americká média prý také vyzval tamního prezidenta Joea Bidena, aby během summitu Severoatlantické aliance, který bude hostit příští týden Litva, podpořil pozvánku Ukrajinců do NATO. Ukrajinský prezident ale zároveň přiznal, že je mu jasné, že pro vstup do aliance musí Ukrajina nejdřív ukončit válku s Ruskem.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.