Na Mostecku někdo kradl buky. Radnice i Greenpeace podaly trestní oznámení

Vykácené pásy přibyly na jižním svahu nad Mariánským údolím u Horního Jiřetína. Tamní lesy přitom spadají do takzvané evropsky významné lokality Východní Krušnohoří. Bučiny jsou tam staré mnohdy i přes 170 let a představují mimo jiné významnou zásobárnu vody.

"Na ty vzrostlé staré buky je navázána celá spousta vzácných a mnohdy i ohrožených druhů hmyzu, ptáků a podobně. Ta zvířata potřebují staré stromy, klidně i ty suché a umírající, které nelze jen tak nahradit. Mají ohromnou spoustu funkcí," řekl starosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt.

[chooze:article;value:505406]

Společnost Royal Pine tam měla podle starosty Horního Jiřetína začít kácet stromy na začátku letošního roku. V té době ale krajský úřad Ústeckého kraje ještě nerozhodl o jejich žádosti o povolení kácení. "Někdy v lednu, když jsem tam byl, tak tam jela těžba na plné obrátky," obvinil společnost Buřt.

"Společnost oznámila krajskému úřadu záměr vykácet 20 procent nejstarších porostů v srpnu loňského roku. Krajský úřad toto oznámení pojal jako žádost o souhlas a zahájil se společností na podzim řízení, které skončilo tím, že souhlas neudělil," uvedla mluvčí krajského úřadu Ústeckého kraje Magdalena Fraňková.

"Kácet v bučinách se musí velice šetrně. Ne jako obvykle, kdy se dělají pruhové seče, které potom rozdělují celou tu oblast na takové proužky, které jsou různě staré a destabilizují ty bučiny," vysvětlil děkan Fakulty životního prostředí ČZU Vladimír Bejček.

[chooze:article;value:500432]

"Greenpeace Česká republika a město Horní Jiřetín podaly v tomto týdnu trestní oznámení na firmu Royal Pine. Domníváme se totiž, že firma pravděpodobně nelegálně vytěžila bučiny," sdělila koordinátorka kampaně Greenpeace Nikol Krejčová.

"Přestupkovým řízením lze dospět k tomu, zda těžba skutečně fakticky ohrozila evropsky významnou lokalitu," dodala Fraňková. Přestupkové řízení by vedla Inspekce životního prostředí. A společnost by pak mohla dostat až dvoumilionovou pokutu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.