Na nádraží v Pardubicích vládnou potkani. Vyhánět je musí ochranka

Kdo má fobii z myší, ten by do Pardubic neměl jezdit vlakem. Když se setmí, myší mají pré. Někde se přetahují o potravu, jinde tlustí hlodavci odpočívají s mláďaty. A tady jsou zase blízko vchodu do haly. "Když jsme stáli s kamarádem, tak jsme viděli víc než 40 potkanů," popsal jeden z cestujících.

Běhají mezi cestujícími a nádražní ochranka je vyhání pryč. Chovají se, jako by byli ochočení. Hlodavci přenášejí tularemii nebo salmonelu. "Jsou i případy přenosu tuberkulózy," sdělil zoolog Libor Praus.

[chooze:article;value:493746]

Samice rodí pětkrát ročně po 15 mláďatech. Jeden klan, pokud má dost potravy, může čítat kolem 100 jedinců. Na kamenné lavici na nádraží obvykle sedávají cestující, tentokrát tam však po celé délce lezlo osm potkanů. Když přijde cestující, potkani před ní utíkají. "Kvůli neúnosnosti situace jsme již několikrát prováděli venkovní deratizaci," uvedl mluvčí pardubického magistrátu Radim Jelínek.

Radnice tvrdí, že víc dělat nemůže. "Vnitřní deratizace je na straně majitele budovy, tedy Správy železnic. Tu jsme od minulého roku vyzývali marně, aby vykonala deratizaci. Věříme, že teď se to povede," dodal Jelínek.

Vše se zrychlilo, když na případ upozornili lidé na sociálních sítích a také natáčení TV Nova. "Správa železnic provedla v pátek deratizaci veřejných prostor budovy nádraží. Zároveň došlo k instalaci pastí a úklidu místa," pronesla mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová. Správa železnic tvrdí, že navíc vymýtí keře a odstraní i květináče, aby se hlodavci neměli kde skrývat.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.