Na náměstí v Liberci už stojí vánoční strom. Převoz provázely menší potíže

Osmnáctimetrový krasavec rostl na zahradě Petra Špeldy 40 let. Už ohrožoval dům, altán i silnici za protihlukovou stěnou. "Už to ohrožuje, tak musí dolů. Jestli to bude hezký na náměstí, no tak ať je," řekl televizi Nova pan Špelda. 

Dobrovolní hasiči přitáhli větve co nejblíž ke kmeni, aby mohli snáz prokličkovat ulicemi Liberce. "Ten datum je záměrně vybranej, protože je menší doprava, lidi nechodí do práce, děti do školy," vysvětlil jeden z nich Jan Čmuchálek. 

Šofér musel cestou dávat bedlivý pozor na dopravní značky. Městská policie odkláněla auta v protisměru. Na rozestavěné dálnici hasiči rychle rozšířili cestu nadměrnému nákladu a hned za ním ji zase uzavřeli. Strom musel projet i libereckým tunelem.

[chooze:article;value:528614]

​Před radnicí se pak musely vyřešit problémy se zaparkovanými auty. Jeřáb poté strom zvedl a opatrně ho usadil do tubusu před radnicí, kde bude stát 50 dní až do Tří králů. "Je to moje druhá fuška. A těším se na rozsvícení," svěřil se po akci 12letý dobrovolný hasič Vojta Vlach. 

"Je 18 metrů vysoký, bude zkrácen na 14 a rozsvítí se za týden v pátek 24. listopadu v 17 hodin. Výzdobu stromu poskytují školky a doufám, že se rozsvítí na první pokus," vyjádřil se primátor města Liberce (SLK) Jaroslav Zámečník.

I nejsledovanější strom Česka bude z Liberecka. Zatím stojí na zahradě svého majitele a kácet a převážet na pražské Staroměstské náměstí se bude 27. listopadu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.