Moderní bydlení

Na nebi se objeví nová výjimečná kometa. Bude nejjasnější za dlouhé roky

[chooze:gallery;value:37542]

Neobvyklou podívanou si pro lidi přichystala nedávno objevená kometa C/2023 A3. Jak informovala Akademie věd, výzkumníkům se podařilo zpřesnit své výpočty, které rozhodně mohou zájemcům o pozorování udělat radost.

Podle předpovězené jasnosti lidé budou moci pozorovat kometu ve dvou obdobích. "V prvních sedmi dnech října bude jen nízko nad obzorem před východem slunce. Přibližně v 6:30 SELČ se bude nacházet v podobné poloze a jasnosti, za jakých lze pozorovat planetu Merkur," uvedli vědci.

[chooze:article;value:557060]

Měla by postupně zjasňovat ze 2 mag (jednotka jasnosti; čím je číslo nižší, tím je kometa jasnější) 1. října až k -1 mag 7. října. "K pozorování komety za těchto podmínek pomůže dobrý výhled na východní obzor, čistý obzor bez mlhy a vzdálené oblačnosti. Vyšší nadmořská výška je výhodou," doporučili výzkumníci. 9. října dosáhne maximální jasnosti, přibližně jako planeta Venuše, ale bude jen několik stupňů od Slunce a nebude pozorovatelná.

Mnohem příznivější pro pozorování komety bude další období. Kometa se postupně bude vzdalovat od Slunce a okolo 11. října se objeví na večerní obloze za soumraku, kde by kolem 19:00 SELČ mohla mít zápornou jasnost (tzn., že bude velmi jasná) a poměrně jasný ohon.

[chooze:article;value:574415]

Každým dnem se bude na noční oblohu dostávat stále výš a 12. října bude Zemi nejblíže. Jasnost komety bude klesat, ovšem viditelnost ohonu by se mohla zlepšovat. Období hlavní viditelnosti bude trvat zhruba do 20. října, po kterém zeslábne z dosahu pouhého oka.

Díky vysoké jasnosti kometa aspiruje na to, aby byla opravdu výjimečná. "Zda splní parametry 'velké komety', nelze s jistotou říct, protože by musela být pohodlně viditelná okem, včetně alespoň 10° dlouhého ohonu, i na nikoli úplně tmavé obloze. Poslední kometou, která tyto parametry na naší obloze splnila, byla v roce 1997 kometa C/1995 O1 (Hale-Bopp)," popsal Jakub Černý ze Společnosti pro meziplanetární hmotu.

[chooze:article;value:556391]

Kometu C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS) objevila v únoru 2023 jihoafrická observatoř a nezávisle na tom ji v lednu 2023 zaregistrovala i data observatoře v Číně. Brzy po objevu bylo vědcům jasné, že se může zařadit do rodiny "velkých komet". Existovala ale i jistá šance, že by mohla poblíž Slunce zaniknout a nebyla by viditelná vůbec.

Tohle jen tak neuvidíte. Polární záře v srpnu spojila síly s erupcí sopky (8/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.