Na nedostatek léků si stěžují i lékárníci. Často musejí improvizovat

Přerušení dodávek léků včetně antibiotik přišlo v době, kdy se řada lidí potýkala s respiračními onemocněními. A podle řady lékárníku se situace nezlepšuje.

"Pořád chybí některá antibiotika. Například Ciplox. Tak ten už jsme neměli asi měsíc," popsala lékárnice Jana Janyová.

Například v českobudějovické lékárně schází kromě antibiotik také dětské sirupy proti horečce. Poslední várka sem přišla před Vánoci a během 14 dnů byla pryč. Lékárníci se teď snaží improvizovat.

"Snažíme se to všechno vytelefonovat s doktory, aby se vybrala nějaká náhrada. Pokud to jde, tak je zaměníme za něco jiného, a když tak je pošleme někam jinam. To se jim asi nelíbí," řekla lékárnice Pavla Makovská. "Například Amoksiklav, tak tam se dá místo slabšího dát silnější a upravit dávkování," přidala se Janyová.

[chooze:article;value:487872]

​"Situace v naší síti, pokud jde o antibiotika, se stabilizovala. Vždycky bude mít nějaký lék výpadek, ale vždycky je nahraditelný," sdělil mluvčí lékáren Dr. Max Michal Petrov.

Najít zásobenou lékárnu je ale jako hledat jehlu v kupce sena. Bývají to většinou lékárny v nemocnicích.

Na rozdíl od většiny lékáren v Ostravě mají v lékárně ve fakultní nemocnici dostatek léků jak pro děti, tak pro dospělé. "Je tady vynikající spolupráce mezi lékaři, při nedostatku léků okamžitě telefonujeme a hledáme generickou substituci, lékaři jsou také velmi pružní. Takže nemáme žádný důvod panikařit," uvedla vedoucí výdeje léků Fakultní nemocnice Ostrava Martina Ulrichová.

Mimořádnou dodávku dětských Nurofenů, která do Česka dorazila před Vánoci, podle lékárníků lidé vykoupili během několika málo dní. A teď je tohle zboží na řadě míst opět nedostatkové.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.