Na Němce čekat nebudeme, tanky dáme Kyjevu i bez nich, zlobí se polský premiér

Poté, co německý kancléř Olaf Scholz jmenoval nového ministra obrany Borise Pistoriuse, mnozí politici i bezpečnostní analytici očekávali, že tento týden v pátek na mezinárodním setkání v německém Ramsteinu Berlín ustoupí a konečně vydá souhlas se zasláním tanků Leopard 2 na Ukrajinu. To se ovšem nestalo. Pistorius v pátek oznámil, že aby bylo možné povolit vyslání tanků, potřebuje souhlas spojenců.

Německé rozhodnutí velmi popudilo Polsko, což je jedna ze zemí, která opakovaně vyjádřila ochotu své stroje Ukrajině poskytnout. Polský premiér Mateusz Morawiecki poskytl o víkendu rozhovor pro polskou agenturu PAP, ve kterém situaci okomentoval.

[chooze:article;value:485569]

​"Postoj Německa je nepřijatelný. Už je to skoro rok od začátku války, každý den umírají nevinní lidé, ruské bomby rozsévají zkázu v ukrajinských městech. Co ještě Německo potřebuje, aby otevřelo oči a začalo jednat?" řekl Morawiecki.

Padla také otázka, co se stane, pokud i nadále nebude německá vláda ochotná souhlasit s vysláním tanků. "Sestavíme koalici zemí připravených darovat část své moderní techniky, tedy moderních tanků, Ukrajině. Nebudeme nečinně sledovat, jak Ukrajina krvácí. Ukrajinský lidu bojuje za naši svobodu," prohlásil Morawiecki. Podpora pro Ukrajinu je podle něj opodstatněná jak politicky, tak morálně.

[chooze:article;value:483496]

​Leopard 2 je nejrozšířenějším tankem v evropské části NATO. Některé země, které jej mají ve výzbroji, už projevily ochotu své stroje poslat na Ukrajinu, což by znamenalo při dostatečném počtu tanků zásadní podporu. Jenže státy tanky nemohou poslat bez německého souhlasu.

Podívejte se na reportáž TV Nova o jednání v Ramsteinu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.