Na Novojičínsku někdo postřelil vzácného dravce. Pták musel na operaci

"V letošním roce se již po třetí zabýváme postřeleným chráněným zvířetem a nemáme z toho pražádnou radost," informovala v tiskové zprávě stanice. Tentokrát šlo o vzácného motáka lužního.

Jde o vážné zranění a pták je ve špatné kondici. V neděli musel na operaci a na záchranné stanici o něj měli strach, prognózy uzdravení jsou totiž nejisté až nepříznivé. "Operace byla úspěšná," řekl TN.cz vedoucí stanice Petr Orel. "Nyní uvidíme, jak se bude hojit, ale to bude otázka týdnů," dodal.

[chooze:article;value:504214]

Zraněného ptáka přijala záchranná stanice do péče v úterý. Dravce náhodně objevili kolemjdoucí při procházce v Štěpánkovicích na Opavsku. Po vyšetření na stanici zjistili frakturu kosti pažní na levém křídle.

O den později dravce vyšetřili na veterinární klinice ve Frýdku-Místku. "Z RTG snímku je zřejmé, že zranění bylo způsobeno broky, tedy postřelením z brokové zbraně," uvedl Orel.

[chooze:article;value:504985]

Moták lužní je zařazený mezi silně ohrožené druhy. Nesmí se tedy lovit a člověk, který jej postřelil, nejspíše porušil zákon. "Podáváme v této věci trestní oznámení na neznámého pachatele," sdělil Orel.

Tento nenápadný dravec nepravidelně hnízdí v Česku, včetně Moravskoslezského kraje. Létá nad krajinou nízkým "pátracím" letem a loví většinou hmyz a drobné hlodavce.

Žena chtěla zachránit ptáče, když se k němu přiblížila, napadla ji vrána. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.