Na Nový rok bude až 17 °C. Vrátí se zima? Výhled počasí na leden

Počasí bude i nadále zůstávat turbulentní. Zimnímu počasí se do Česka zpátky moc chtít nebude – po přechodu studené fronty na počátku příštího týdne k nám dlouho chladný vzduch proudit nebude. Rychle ho vystřídá teplé západní proudění ve vyšších vrstvách atmosféry. V horských oblastech se tak podmínky pro lyžování do poloviny ledna zlepšovat nebudou.

Výhled na leden 2023

Období od 1. do 10. 1.

Zpočátku období bude polojasno, pouze ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost a mrholení. Postupně bude oblačno až zataženo, místy déšť, od vyšších poloh přechodně déšť se sněhem nebo sněžení. Ve druhé polovině období bude polojasno, místy zataženo a mlhavo. Ranní teploty naměříme zpočátku období v rozmezí 10 až 2 °C, postupně 3 až -3 °C, denní teploty pak zpočátku období 7 až 15 °C, postupně 1 až 7 °C.

Období od 11. do 20. 1. 

Můžeme očekávat převážně polojasno, místy v nižších polohách zataženo s nízkou oblačností a mlhavo, jen ojediněle mrznoucí mrholení nebo slabé sněžení. Koncem období bude přibývat frontální oblačnosti s občasným sněžením, v nížinách i déšť se sněhem. Ranní teploty 3 až -4 °C. Denní teploty 1 až 6 °C, koncem období 0 až 4 °C.

Období od 21. do 31. 1.

Přichystejme se na převážně oblačno, místy sněhové přeháňky, na horách občasné sněžení, v nížinách přechodně srážky smíšené. Ranní teploty naměříme -3 až -9 °C, denní teploty -3 až 3 °C. 

[chooze:article;value:478876]

​Jaké může leden přinést extrémy v počasí?

Leden může být jak ve znamení jarních teplot, tak tuhých mrazů. Tuhé mrazy například přinesl leden 1963 – na stanici Praha-Ruzyně jen ve třech dnech teplota vzduchu vystoupala nad bod mrazu, za to bylo pět arktických dnů, tj. teplota nevystoupala přes -10 °C.

Jarní leden přinesl rok 2007 – 9x teplota vzduchu vystoupala přes 10 °C a jen v pěti dnech byly celodenní mrazy. V posledních letech byl první měsíc nového roku ve znamení vichřic a orkánů. Ten pojmenovaný Kyril 19. 1. 2007 na Sněžce dosáhl rychlosti 216 km/h, letos se ve dnech 29. a 30. ledna přes Česko přehnal orkán Nadia – na Sněžce se 30. 1. rychlost větru zastavila na 186 km/h.

Aktuální počasí nepřeje lyžařům. Podívejte se, jak to na horách vypadá:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.