Na oblíbených plážích se objevují falešné cedule. Jsou namířené proti turistům

Masivní turismus je současným trendem, který živí obrovské množství lidí v cestovním ruchu, ale tvrdě dopadá na životní prostředí a život místních obyvatel. Své o tom ví i lidé na Mallorce, kteří v hlavní turistické sezóně čelí obrovskému náporu cestujících. Aktivistická organizace Caterva se to rozhodla řešit velmi svérázně. 

Na plážích na pobřeží v okolí Manacoru se začaly v těchto dnech objevovat cedule v angličtině, které varují například před medúzami v moři nebo sesuvem půdy na útesech. Na těch samých značkách je pak malým písmem v katalánštině napsáno, že je pláž ve skutečnosti otevřená.

[chooze:article;value:512278]

Zatímco turisté, kteří neumí katalánsky, se domnívají, že je na pláži skutečně zakázáno se koupat, lidé hovořící místím jazykem vědí, že je bezpečná. A u moře se tak mohou koupat bez davů zahraničních návštěvníků. Takové cedule se podle deníku el Economista objevily například na plážích Cala Morlanda, Cala Petita, Porto Cristo, Cala Murta nebo Cala Bota. 

​​Spolek aktivistů falešná upozornění nezapírá, naopak se fintou pochlubil na sociálních sítích, kde zveřejnil i fotografie některých cedulí. "V těchto dnech jsme provedli protestní akci proti nadměrnému turismu v zátokách Manacoru. Uzurpace pláží je jen dalším projevem toho, jak kapitalismus ekonomickou aktivitu, jako je cestovní ruch, vyhání do extrému," uvedla Caterva s tím, že protestní akci prý pojala s humorem. 

https://twitter.com/Caterva_mnc/status/1689999359117561856?s=20

Na sociálních sítích spolek získal od místních obyvatel spoustu pozitivních reakcí. "Jste to nejlepší, co Mallorcu v posledních letech potkalo," napsal jeden z nich. "Přál bych si, aby tohle udělalo více lidí na ostrově," vyjádřil se jiný. 

Ne všichni ale s takovým postupem souhlasí. "Proti nadměrnému turismu je potřeba stanovit limity. Tohle je ale diskriminace cizinců," pustil se do aktivistů jeden komentující. "Nezahrávejte si s varováním před nebezpečím. Když pak lidé budou ignorovat skutečné varování, budete se tomu smát?" zaznělo od dalšího kritika. 

Velkou odezvu tyto cedule vyvolaly zejména mezi Brity, pro které je Mallorca jednou z nejoblíbenějších prázdninových destinací. Poukazují na to, že místní si sice stěžují, že tam jezdí mnoho turistů, peníze od nich jim ale nevadí. Mallorčané se brání, že rozumný turismus jim nevadí, současná situace je ale podle nich neúnosná. 

[chooze:article;value:502450]

​"Máme právo na klid. Je to náš domov a naše země. Chceme mít možnost jít ven na procházku nebo na pláž, ale kvůli davům to nejde," vysvětlila jedna z nich. "Velmi snadno se vám to mluví, když netrpíte nadměrným turismem a nemůžete ani vyjít z domu," potvrdil další. 

S tzv. overturismem nemají problém jen Mallorčané. Například italské Benátky by se kvůli němu mohly dostat na seznam ohrožených památek světového dědictví. Podle organizace UNESCO mohou být škody, které ve městě vznikají kvůli davům turistů, nenávratné (více si můžete přečíst v tomto článku). 

Po útlumu v důsledku pandemie se začínají opět plnit i ulice Prahy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.