Na Olomoucku poprvé spatřili asijského komára. Je invazivní a velmi agresivní

V Česku se opět objevil obávaný druh tropického komára. Hygienici na Olomoucku našli larvy komára druhu Aedes japonicus. Tento komár je blízkým příbuzným obávaného komára tygrovaného, který v posledních letech proniká hlouběji a hlouběji do Evropy.

Hygienici našli komáří larvy v záchytných kontejnerech s dešťovou vodou. "Doposud jsme komárům v úmyslně zadržené dešťové vodě na zahradách nevěnovali pozornost, protože se jednalo výhradně o druhy komárů sající krev ptáků," vysvětlila mluvčí olomoucké krajské hygienické stanice Markéta Koutná.

[chooze:article;value:563619]

​Druh komárů, který hygienici objevili, se vyznačuje vysokou agresivitou vůči lidem. Aktivní je přes den a vpodvečer. Je také jedním z tropických komárů, kteří jsou schopní přenášet vážné nemoci. "Byť je výskyt komára druhu Aedes japonicus ve světě spojován s přenosem vážných nemocí, v České republice není případ přenosu nemoci z tohoto duhu komára na člověka evidován," uklidňovala ale Koutná.

Aby lidé zabránili šíření tropického komára, mají si pohlídat otevřené vodní nádrže na svých pozemcích. Ty totiž komáři potřebují k rozmnožování. Pomáhá ošetření larvacidními přípravky a v jezírkách zase mohou lidé nasadit drobné rybky, které se larvami živí. Nádrže a sudy s vodou lze také překrýt, aby do nich nemohli komáři vlétnout.

V Evropě se šíří tropické nemoci přenášené komáry. Na vině je i klimatická změna (6/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.