Na onkologii je nedostatek zdravotních sester. Musí tak pracovat přesčas

Onkologická klinika ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze má každoročně zhruba 1 200 nových pacientů. I ona se potýká s nedostatkem personálu. "Co se týká hematoonkologického oddělení, tam jsme byli v minulosti nuceni omezovat. V současné době jedeme na všechny tři stanice, které máme vyhrazené na hematoonkologické pacienty, avšak je to na úkor přesčasové práce sester, které tam pracují," přiznala náměstkyně úseku pro nelékařská zdravotnická povolání Dita Svobodová.

Ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze chybí zhruba šedesátka zdravotních sester. Jen na odděleních, které se zabývají onkologií, jsou to jednotky volných míst. "My na onkologický stacionář poptáváme zhruba 5 sester a na hematoonkologické oddělení bychom uvítali tak kolem 8-10 sester," dodala Svobodová.

Pro sestry by se teď mohla otevřít i nová forma vzdělání. "Jedná se o specializační vzdělávání, které bude pro sestry, které už v téhle problematice pracují," vysvětila prezidentka České asociace sester Martina Šochmanová.

[chooze:article;value:485218]

U personálu na onkologii ale nejde jen o samotné vzdělávání. "Na to, aby sestra pečovala o onkologicky nemocného pacienta, musí být dostatečně zralá a vědoma si toho, o jaké pacienty se stará. Samozřejmě je to psychicky poměrně hodně zátěžové, stejně tak jako je fyzicky náročná péče na stacionářích nebo na oddělení," uvedla Svobodová.

Onkologických pacientů navíc v Česku stále přibývá. "V příčinách úmrtí jsou v Česku zhoubné nádory na druhém místě a v příčinách úmrtí do 65. roku věku pak dokonce na prvním místě. Předpokládá se, že do roku 2035 bude rakovina hlavní příčinou úmrtí obyvatel v Evropské unii," odhaduje Národní onkologický plán ČR 2030.

Zdravotní sestry chybí nejen na onkologii. "Určitě se zastavil takový ten dramatický úbytek, nemáme ještě dostatek sester, ale prvním velmi dobrým signálem je to, že se nám navyšují počty uchazečů o zdravotnické obory i počty studentů celkově," podotkla Šochmanová.

Ministerstvo zdravotnictví chce situaci řešit zvýšením počtu míst na vysokých školách pro všeobecné sestry. Kapacita by mohla vzrůst o 20 až 30 procent.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.