Na osmi koupalištích platí zákaz koupání. Voda je tam zdraví nebezpečná

[chooze:gallery;value:36939]

​Kvalita koupacích vod je pro lidské zdraví velmi důležitá. Představuje rozdíl mezi neškodným výletem na koupaliště a potenciálním zdravotním rizikem. Na čistotu vody upozorňuje Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) na svých stránkách.

Míst s nejvyšším stupněm znečištění, kde platí zákaz koupání, je hned několik. V Praze například platí pro koupaliště Šeberák v Kunraticích, nevhodná je ale i voda na koupališti Džbán poblíž Divoké Šárky.

Problémy jsou ale i jinde. V Libereckém kraji zakázali hygienici koupání na koupališti Sedmihorky u Karlovic, v Karlovarském se zase lidé nesmí koupat ve Velkém rybníku několik kilometrů jižně od Hroznětína.

[chooze:article;value:566965]

​Na Vysočině platí zákaz koupání ve vodní nádrži Trnávka u Červené Řečice a také v Ředkovském rybníce u Broumovy Lhoty. V Pardubickém kraji je zase nebezpečná voda v Dlouhém rybníce na okraji Lanškrouna.

Na Moravě jsou pouze dvě koupaliště, kde koupání představuje hrozbu. Prvním je vodní nádrž Plumlov u stejnojmenného města. Druhým místem je mrtvé rameno řeky Moravy u Napajedel zvané Pahrbek Napajedla.

Pokud hygienici označí koupaliště za nebezpečné, znamená to většinou přítomnost bakterií či sinic ohrožujících lidské zdraví. Může jít například o bakterie Escherichia coli způsobující vážné střevní nemoci. Sinice zase mohou produkovat toxické látky. Znečištění ale může být i lidského původu, způsobené například vypuštěním odpadních látek do vody.

Nebezpečný nález v řece. Muž při koupání narazil na minu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.