Na Pardubicku je další ohnisko ptačí chřipky. Opět se jedná o velký chov

V Kosoříně ještě nemají s utrácením drůbeže hotovo a ministr zemědělství svolává do Litomyšle po třech dnech další mimořádný brífink. "Došlo k identifikování druhého ohniska ptačí chřipky nakažlivého subtypu H5N1," sdělil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Utratit se musí 20 tisíc kusů drůbeže. Jedná se o rodičovský chov slepic a kohoutů masného typu. "Ve čtvrtek večer byly zjištěny první úhyny, ráno tam bylo 150 nakažených kusů drůbeže," řekl ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Na výsledky rozboru vzorků se čekalo do tří hodin odpoledne. Vše ale hned nasvědčovalo tomu, že potvrzení nákazy bude jen formalita. Areál je od prvního ohniska v Kosoříně 45 kilometrů daleko a patří stejnému chovateli. Případy spolu ale patrně přímo nesouvisejí.

[chooze:article;value:539895]

U chovů není žádná logistická propojka. V Kosoříně hasiči postupují od čtvrtka od haly k hale, které zaplynují oxidem uhličitým. Celkem v deseti budovách utratí 73 tisíc kusů drůbeže. Jde o tři sta tun. "Jede dovnitř technika. Ti pracovníci drůbež seberou a dají na tu techniku," popsal proces velitel zásahu Milan Vincenc.

Auta mrtvou drůbež vozí do asanačního podniku v Žichlínku. Všechny náklady bude hradit stát, respektive ministerstvo zemědělství. Do kafilerie putují i všechna vejce. Bude jich asi 150 tisíc. Poslední halu hasiči patrně vyklidí v sobotu, pak začnou techniku balit. "Během neděle se místo zásahu přesune z Kosořína do Skleného," řekl ředitel pardubických hasičů Aleš Černohorský. S utrácením zvířat se má na Svitavsku začít v pondělí. O den později má akce skončit.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.