Na pláži u australského pobřeží uvízla stovka velryb. Polovina z nich už uhynula

Pláž nedaleko západoaustralského města Albany je posetá desítkami velryb, které bez lidské pomoci nemají šanci na přežití. Více než polovině z nich už ale ani lidé pomoci nedokážou. "To, co vidíme, je naprosto srdcervoucí a skličující. Je prostě hrozná tragédie vidět ty mrtvé velryby na pláži. Je to také frustrující, protože nevím, proč se to děje. Musím ale velmi poděkovat všem dobrovolníkům," uvedl ministr Reece Whitby.

Jedná se o kulohlavce z čeledi delfínovitých, kteří se řadí k menším kytovcům. Dorůstají délky šesti metrů a mohou vážit až čtyři tuny. Na pláži hejno uvízlo v úterý odpoledne a od té doby se ho skupina dobrovolníků společně s ochránci přírody snaží dostat zpátky do moře. Šancí na úspěch prý ale moc nemají.

[chooze:article;value:483552]

"Chceme začít na jednom konci, zkusit nejprve pomoci těm menším a uvidíme, jestli je dokážeme dostat ven. Vrátí se pravděpodobně zpátky, to je bohužel jejich přirozenost," sdělil dobrovolník.

"Jedná se asi o 45 velryb, které se pokusíme zachránit. Budeme se je pomocí kajaků snažit zahnat do hloubky," sdělil Peter Hartley z úřadu Parks and Wildlife Service.

Uvíznutí velryb na souši bohužel není nic neobvyklého. Třeba před týdnem jich na pláži ve Skotsku uhynulo přes 50. Proč se to děje, vědci zatím se 100% jistotou říct nedokážou. Podle některých teorií ale na vině může být polární záře. Ta prý totiž vyvolává odchylky v magnetickém poli, podle kterého se pomocí ultrazvuku některé druhy velryb orientují. Zkomplikovat orientaci jim prý také může bahno, písek nebo vojenské sonary.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.