Na Plzeňsku nemají psychiatry, jinde zase chybí zubaři nebo praktičtí lékaři

Psychiatři, psychologové, internisté, neurologové. Léčebna v Dobřanech se potýká s kritickým nedostatkem odborného personálu.

Lékaře se proto rozhodli nalákat náborovým příspěvkem. Druhá největší psychiatrická nemocnice v zemi nabídne studentům měsíční stipendium 10 tisíc korun, specialistům při nástupu do zaměstnání pak dokonce příspěvek 300 tisíc korun.

Problémy s nedostatkem lékařů se ale řeší i jinde. Například v Karlovarském kraji je nedostatek zubařů a praktických lékařů.

[chooze:article;value:519503]

"Řada obyvatel kraje nemá svého stomatologa. Jsou to vlastně desítky stomatologů, které nám dneska schází," řekl karlovarský hejtman Petr Kulhánek (KOA).

Vedení Karlovarského kraje se proto rozhodlo motivovat nové lékaře pomocí dotací. Pro ordinaci praktického lékaře a gynekologa v obci do osmi tisíc obyvatel to může být až 800 tisíc korun, ve větších městech 400 tisíc korun. Ordinace zubních lékařů pak mohou získat až milion.

[chooze:article;value:518102]

A zdá se, že program sklízí ovoce. Od dubna roku 2021 se díky němu podařilo zřídit tři zubní ordinace a šest ordinací praktických lékařů.

Studentům lékařských fakult pak nabízejí stipendium až 75 tisíc ročně. Podmínkou je, že lékař zůstane pracovat v nemocnici v regionu po takovou dobu, po jakou pobíral podporu od kraje. Praktici i zubaři nad 65 let nově mohou získat 50 tisíc korun ročně, pokud se rozhodnou oddálit odchod do důchodu.

A pokud se lékař rozhodne, že si otevře ordinaci v Jihočeském kraji, dostane 1,5 milionu korun. A například v Mostě na Ústecku ještě o půl milionu víc.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.