Moderní bydlení

Na pracovním trhu chybí flexibilita. Přineslo by to 10 miliard, říká expertka

Hosty pořadu Naše Česko byly Lucie Audi a Aneta Martinek, zakladatelky projektu Holky v byznysu. To je vzdělávací platforma pro ženy na zakládaní firem a v podnikání.

Co se týče rozdílů mezi muži a ženami, podle Audi se situace zlepšuje, upozorňuje ale na to, že je velmi důležité sledovat dlouhodobý výhled. "A ten říká třeba to, že sice se to zlepšuje, ale takzvaně šnečím tempem, a třeba když se podíváme na ten pracovní trh, tak vyrovnání žen a mužů ve vedoucích pozicích tímto tempem dosáhneme v roce 2045," řekla.

Souhlasí s tím i Martinek. "Je to o tom, že aby se opravdu něco změnilo, tak se primárně ženy musí velmi snažit, aby si tu rovnoprávnost na pracovním trhu vybojovaly. A to, co my se snažíme dělat, je inspirovat a jít příkladem, aby to pro ženy nebylo tak těžké a zároveň, aby se od nás mohly třeba inspirovat firmy," doplnila svou kolegyni.

Jedním ze zásadních nedostatků českého pracovního trhu je nedostatek flexibility. "Vidíme, že ženy na rodičovské nebo mateřské dovolené často sáhnou po cestě podnikání, kolikrát je to nucené podnikání, protože vědí, že se nemůžou vrátit na původní místo, protože není dostatečně flexibilní," pronesla Martinek.

[chooze:article;value:576525]

​Řekla také, že v Česku je velmi málo flexibilních úvazků. Zatímco v Evropě je totiž nějaký průměr 18 % zkrácených úvazků, v Česku je to 6 %. "Ženy, když jsou na rodičovské dovolené nebo na mateřské, tak jenom 7 % z nich nechce pracovat, ale jenom polovina z těch, co chtějí pracovat, tak reálně pracovat může. A ta situace v tomhle není vůbec příznivá. Kdyby všechny ženy, které chtějí pracovat, mohly pracovat na část úvazku, tak do veřejných rozpočtů by to přineslo deset miliard korun," objasnila Martinek.

Ale problém není podle Martinek jen na straně firem. Je to celkové nastavení systému. "Máme tady asi půl milionu malých dětí, ale v těch předškolních zařízeních je jenom 60 tisíc míst a pokud ženy chtějí, tak si to musí samy zařídit, aby mohly pracovat, nebo musí platit soukromé zařízení, což kolikrát pro ně není finančně výhodné," prohlásila.

[chooze:article;value:542084]

​Vysvětlila také, že pro firmy, když přijde na pohovor 30letý muž a bezdětná 30letá žena, tak firmy sáhnou po muži. "Mají obavu z toho, že žena odejde brzy na mateřskou, nemají vlastně připravené to firemní prostředí pro to, aby se mohly ty ženy vracet, protože to není flexibilní, není na to nastavená firemní kultura a není to vítané v těch firmách," dodala Martinek.

"Pokud bychom tam hledali nějaký pozitivní faktor, tak z výzkumu vyplývá, že čím víc jdete do mladší generace, tak tím víc je pro ně rovnoprávnost přirozenější věc. My určitě rodičovskou dovolenou budeme vnímat jako trend, jestli zesiluje, zeslabuje, ale čím víc jdeme do těch mladších generací, tím je to vnímáno víc přirozeně. Můžeme k tomu určitě udělat akční kroky ze všech těch stran, ať jsou to firmy, je to stát, ale jsme to samozřejmě i my jednotlivci," řekla Audi. Na celý díl pořadu se můžete podívat pod titulkem článku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.