Na přechodu nedali přednost sanitce. Teď je hledá policie

Na křižovatku v Pelhřimově přijela sanitka se zapnutými majáky a houkačkou. I přesto přímo před ní vešla na vozovku žena v bílém. Za ní se navíc vydali i další chodci. Celkem osm lidí. Sanitka, která transportovala pacienta s neurologickými potížemi, tak musela na více než dvacet sekund úplně zastavit.

Přitom při takovýchto urgentních převozech pacientů jde leckdy o každou vteřinu a i pár sekund často rozhoduje o životech lidí. Podobných případů podle záchranných služeb přibývá a ohrožují nejen posádky sanitek a převážené pacienty.

[chooze:article;value:488667]

"Jakékoliv manévry nebo prudké brzdění ho samozřejmě ohrožují na životě. A samozřejmě to ohrožuje i toho chodce, protože máte setinu vteřiny se rozhodnout, jestli to zabrzdíte, nebo co provedete," osvětluje problematiku ředitel záchranné služby Transhospital Bořek Bulíček.

Chodce, kteří nedali přednost přijíždějící sanitce, teď hledá policie. Dopustili se přestupku. "Dle zákona chodec nesmí vstupovat na přechod pro chodce v případě, že se blíží vozidlo s právem přednosti v jízdě," vysvětlil mluvčí Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina Petr Janáček. Nezodpovědným lidem na přechodě hrozí až dvoutisícová pokuta.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.