Na ptačí chřipku zemřela dívka. WHO se obává přenosu viru z člověka na člověka

Světová zdravotnická organizace se ve spolupráci s kambodžským ministerstvem zdravotnictví zabývá úmrtím teprve 11leté dívky. Ta se nakazila ptačí chřipkou typu H5N1 a následně na ni minulý týden také zemřela, píše portál BBC.

Dívenka se asi týden potýkala se zdravotními problémy, které připomínaly chřipku. Trápila ji horečka a bolest v krku, výjimkou nebyl ani kašel. Po její smrti testy navíc prokázaly, že se nakazil také otec zesnulé. Dalších 11 lidí, se kterými byla v kontaktu, ale bylo negativních.

[chooze:article;value:489181]

Odborníci se obávají, že by mohlo jít o první přenos ptačí chřipky z člověka na člověka. Dosud totiž evidovali pouze případy, kdy se lidé nakazili pouze od zvířat. "Celosvětová situace s virem H5N1 je znepokojivá vzhledem k širokému rozšíření viru u ptáků po celém světě a k množícím se zprávám o případech u savců, a to včetně lidí," citovala agentura Reuters doktorku Sylvii Briandovou.

Zatím však není jasné, zda se nemocní nakazili mezi sebou. Podle WHO totiž v obou případech mohlo jít o klasický přenos viru ze zvířete na člověka. Minulý týden proto začali v oblasti, kde se dívka nakazila, s vybíjením drůbeže.

Experti z WHO situaci neberou na lehkou váhu. Vrásky jim dělá zejména rychlé šíření kmene ptačí chřipky typu H5N1 napříč celým světem. Evidují navíc i případy, kdy se nakazili také savci.

[chooze:article;value:486538]

Světová zdravotnická organizace proto vyzvala lídry všech zemí, aby byli ostražití a vývoj ptačí chřipky sledovali. V případě přenosu viru na člověka bychom se totiž mohli potýkat s dalším celosvětovým problémem.

Podle vědců je zatím riziko malé a ptačí chřipka i nadále zůstává primárně onemocněním ptáků. Státní veterinární správa (SVS) jen za letošní rok odhalila v Česku 16 ohnisek ptačí chřipky.

V Lánech museli veterináři utratit přes 10 tisíc kachen. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.