Na Putina dolehly Vánoce. Začal mluvit o nemocích, Rusové se do něj pustili

Setkání s členy ruské vlády tento týden prezident Vladimir Putin zahájil tématem chřipky a dalších respiračních onemocnění, která mohou lidem pokazit svátky, píše tisková agentura URA.ru. "Rád bych upozornil na skutečnost, že nadcházející svátky představují další riziko pro šíření a zvýšení výskytu akutních virových infekcí," sdělila prezidentovi šéfka zdravotního úřadu Anna Popovová.

Hlavu státu ale ujistila, že ruský zdravotnický systém je připraven rychle reagovat. Lidem jsou také aktuálně k dispozici hned čtyři vakcíny proti chřipce, které jsou podle ní vysoce účinné. Sám Putin se rozhodl jít příkladem a nechal se naočkovat. Zdůraznil, že zima je v Rusku dlouhá a lidé mají být opatrní. Právě očkování jim podle něj může zajistit klidné svátky.

[chooze:article;value:479437]

​"V očkování by se mělo pokračovat. Je nutné chránit lidi před všemi těmito nemocemi," prohlásil. Podle politických analytiků jsou zdravotní otázky pro Putina prioritou. Šíření chřipky podle politologa Viktora Poturemského prezident vnímá jako hrozbu, protože ji nemůže mít pod kontrolou.

Putinovo přesvědčení, že zdraví lidem zajistí klidné svátky, se ale nesetkalo s pochopením běžných Rusů. Pod článkem se objevily desítky kritických komentářů. "Neotravujte a nikdo nebude nemocný," napsala Lena. "Děkuji za radu, co bychom bez ní dělali," vzkázal Putinovi sarkasticky Andres.

Vlna kritiky se na něj ale snesla zejména od matek a dalších příbuzných vojáků, kteří Vánoce stráví na Ukrajině. "Abychom mohli v klidu oslavit příchod Nového roku, přiveďte naše syny domů! O jakých svátcích to mluvíme, když miliony rodin mají srdce v troskách. Od 23. září, kdy můj syn odjel, mě nepřestalo bolet," napsala anonymně matka jednoho vojáka.

[chooze:article;value:477512]

​"Jak mohou strávit svátky v klidu ti, jejichž manželé, otcové a děti jsou v zákopech?" udeřil na prezidenta muž jménem Nikolaj. Podobné komentáře pod Putinovou výzvou zanechalo mnoho dalších Rusů.

Tento týden agentura Interfax informovala s odvoláním na ruské ministerstvo zdravotnictví, že v Rusku aktuálně trpí akutními respiračními onemocněními téměř 1,5 milionu lidí. Téměř polovinu z nich přitom tvoří děti školního a předškolního věku. Podle ministra Michaila Muraška za většinou případů stojí chřipkový kmen H1N1.

Na prahu epidemie chřipky se nachází i Česká republika. Ve zlínské nemocnici docházejí lůžka:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.