Na ruské území zaútočili legionáři. Ukrajina od nájezdu dává ruce pryč

Jednotky ruských legií, které bojují na straně Ukrajiny, v noci na úterý podnikly nájezd na ruské území. Útoku předcházelo bombardování, po kterém vojáci překročili rusko-ukrajinskou hranici v Kurské oblasti. Informovalo o něm ruské ministerstvo obrany na telegramu.

Podle Rusů se jedná o terorismus. "Ukrajinské teroristické skupiny vybavené tanky a obrněnými vozidly se pokusily napadnou území ruské federace," tvrdí ministerstvo.

K útoku se přihlásily dvě skupiny sdružující ruské dobrovolníky, kteří se rozhodli bojovat proti kremelskému režimu: Legie Svoboda Rusku a Ruský dobrovolnický sbor. Jak uvádí portál Moscow Times, obě skupiny zveřejňovaly záběry těsně před útokem, i když nebylo zřejmé, kdy a kde byly natočeny.

[chooze:article;value:545104]

Legie Svoboda Rusku se po útoku pochlubila tvrzením, že se jí podařilo zničit jedno z ruských obrněných vozidel. Ruský dobrovolnický sbor zase slíbil další detaily. "No, přátelé, zase jednou vedeme útok. Armády Kremlu zahazují zbraně ještě dříve, než vůbec dojde k boji," napsal sbor na telegramu.

Útok byl vedený na vesnici Tjotkino, která se nachází přímo na hranicích s Ukrajinou. "Bohužel tam máme jednoho zraněného. Jeden z obyvatel utrpěl lehké poranění, podařilo se nám ho ale ošetřit," řekl ve videu zveřejněném na telegramu guvernér Kurské oblasti Roman Starovojt.

Rusko z nájezdu ruských legionářů obvinilo Ukrajinu. Legie totiž považuje jen za teroristické skupiny podporované Kyjevem. Ten však tato tvrzení soustavně odmítá. "Na území Ruské federace jsou tyto jednotky naprosto nezávisle a sledují své vlastní sociální a politické cíle," řekl podle Moscow Times mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky Andrij Jusov.

Ruští legionáři na Rusko neútočili poprvé. Loni v květnu vzbudily obě vojenské skupiny pozornost při rozsáhlém nájezdu na Bělgorodskou oblast, při kterém pronikly několik kilometrů za hranice. Nájezd trval dva týdny a rozpoutal v oblasti paniku mezi civilním obyvatelstvem.

Ukrajinci zkouší novou strategii. Chlubí se potopením ruské lodi (2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.