Na Schwarzenberga vzpomíná i Rakousko. Prezident mluví o velké ztrátě

Titulní stránky rakouských novin, změny ve vysílacím programu televizní společnosti ORF – tak rakouská média připomínají, že odešel bývalý český ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg. "Ano, vím, kdo to je. Však to je politik. Známá tvář. Máme tady Schwarzenbergplatz a hned vedle je Schwarzenberský palác. Musí ho znát každý," nechala se slyšet jedna obyvatelka Vídně. 

Karel Schwarzenberg pocházel z mladší větve Schwarzenberků. V roce 1948, kdy moc v Československu převzali komunisté, musel emigrovat s rodinou do Rakouska.

[chooze:article;value:529255]

​Ve Vídni pobýval od svých deseti let a o devět let později se stal absolventem tamního gymnázia. Následně začal studovat práva ve Vídni a Štýrském Hradci. Studium započal také v Mnichově v oboru lesnictví. To ale nikdy nedokončil, protože se musel věnovat správě rodinných panství po úmrtí svého otce.

Dlouhodobě řídil podniky své rodiny včetně Schwarzenberského paláce s přilehlým hotelem. Během pobytu v rakouském exilu byl členem Rakouské lidové strany. V místní politice se ale pohyboval pouze neformálně. V osmdesátých letech se o něm mluvilo jako o kandidátovi na rakouského ministra zahraničí.

I přes návrat do České republiky v roce 1989 Schwarzenberg pravidelně pendloval mezi Českem a bytem ve vídeňském paláci.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.