Na sever Francie míří další hasiči z Česka. Jedou vystřídat své kolegy

Hodinu po půlnoci se čeští hasiči sjížděli do Hlučína k odjezdu do Francie. K deseti hasičským záchranářům se přidalo osm hasičů Moravskoslezského kraje. "Jedeme do Francie střídat naše kolegy, kteří tam teďka zrovna zasahují," sdělil velitel jednotky Petr Adamus.

Na severu Francie u vesnice Ardres bude pomáhat i Jan Raška. Na podobné akce jezdí do zahraničí pravidelně. "Beru si sebou zásahový oděv, zásahovou přilbu pro lehký zásah a nějaké ochranné prostředky," popsal své vybavení Raška.

[chooze:article;value:536844]

Jednou z podmínek pro odjezd do Francie byla zkušenost s ovládáním čerpadla. "S nimi pravidelně cvičí, ať už to je na jednodenních výcvicích, dvoudenních nebo vícedenních. Zpravidla to bývá třikrát čtyřikrát do roka," podotkla mluvčí záchranného útvaru českých hasičů Jana Urbancová.

Na místo by hasiči měli dorazit v neděli v noci. V pondělí ráno vystřídají kolegy z Hlučína a Ostravy, kteří už deset dnů odčerpávají zaplavené oblasti dvěma velkokapacitními čerpadly. Jedno dokáže odčerpat 1 500 litrů vody za sekundu, druhé 400 litrů.

"Jde vidět, že voda klesá, protože denně přečerpáme 175 milionů litrů vody," řekl velitel hasičské stanice v Ostravě Přívozu Jakub Klucho. Povodně trápí Francii už dva týdny. Aktuálně se na severu Francii otepluje. Do úterý by teploty měly být nad nulou. Meteorologové proto očekávají odtávání sněhu a další zvyšování hladin řek.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.