Na Sicílii vybuchla Etna. Kvůli sopečnému popelu letiště v Katánii přerušilo provoz

Nejaktivnější evropská sopka, která se nachází na východním pobřeží Sicílie, v pondělí znovu vybuchla. Oblast následně pokryla vrstva sopečného popela, píše CNN.

Letiště v Katánii, kam mimo jiné míří i pravidelné linky z Prahy, proto následně přerušilo provoz. Až do pondělních 20:00 jsou zrušené veškeré přílety i odlety. "Cestující prosíme, aby se na letiště dostavili pouze po konzultaci se svou leteckou společností," uvedlo letiště v prohlášení.

[chooze:article;value:517823]

Omezení přitom nastalo jen pár dnů poté, co se provoz na letišti vrátil do normálu. V polovině července totiž zachvátil budovu terminálu A požár.

Starosta Katánie Enrico Trantino kvůli situaci dokonce zavedl ve městě přísná opatření, upozornila agentura ANSA. V následujících 48 hodinách je zakázáno jezdit na kole a motocyklu. Maximální povolená rychlost pro auta je 30 kilometrů za hodinu.

Poslední rozsáhlá a závažná erupce se odehrála v březnu roku 2017. Tehdy se při výbuchu zranilo 10 lidí. Etna, která se nachází mezi africkými a euroasijskými tektonickými deskami, je aktivní poměrně často. Většinou ale erupce nejsou tolik závažné.

Etna je nejvyšší činnou sopkou a druhou nejmohutnější v Evropě. Od roku 2013 je zapsána mezi přírodní památky na seznamu světového dědictví UNESCO.

Sicilská sopka se přitom naposledy probudila k životu letos v květnu. Podívejte se na záběry:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.