Na silnice znovu vyjíždějí motorkáři. Už teď jich několik zemřelo

Centrum Jaroměře ve středu ráno. Na kruhovém objezdu skončil pod koly kamionu cyklista. Bohužel zraněním podlehl. "Příčina není známá, alkohol byl u řidiče kamionu vyloučen dechovou zkouškou," uvedla mluvčí královéhradecké policie Lucie Konečná.

Další tragická nehoda opět nedaleko Jaroměře se stala v sobotu. 35letý motorkář podlehl zraněním po střetu s řidičkou osobního auta.

Vloni zemřelo na našich silnicích 113 cyklistů a motorkářů a toto číslo se rozhodně nesnižuje, spíš naopak. Například v roce 2013 jich do cíle nedojelo 64. "Řidiči si odvykli, 60 procent uvedlo, že si motorkáře všimli až v okamžiku nárazu," sdělil dopravní expert Roman Budský.

[chooze:article;value:548864]

Moto- a cyklosezóna přitom přišla o týdny dřív než v předešlých letech. Ne všechny silnice jsou už bez výtluků a posypového materiálu ze zimní údržby. "Pochopitelně budou motorky jezdit po silnicích, které mají k dokonalosti daleko. Čeká tam na ně řada děr, řada výtluků, i s tím je potřeba počítat," dodal Budský.

"Kontrolujeme, čistíme, spravujeme hlavně ta dvojitá svodidla, která mají ochránit motorkáře," slíbil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Řidiči kamionů i osobních aut už zkrátka musí počítat s tím, že na silnicích ve větší míře potkají cyklisty i řidiče motorek. A neméně důležitá je i příprava strojů ještě před jízdou. "Staráme se o výměny filtrů, pneumatiky, aby byly kvalitní, řešíme servisní prohlídky, celkový stav," vypočítal prodejce motorek Marek Paul.

Nezbytnou součástí by měla být i správná a vhodná výstroj. Samozřejmostí je pak přilba. Například u motorkářů dokáže helma snížit riziko vážného zranění hlavy o 70 procent a smrti o 40 procent.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.