Moderní bydlení

Na silnice znovu vyjíždějí motorkáři. Už teď jich několik zemřelo

Centrum Jaroměře ve středu ráno. Na kruhovém objezdu skončil pod koly kamionu cyklista. Bohužel zraněním podlehl. "Příčina není známá, alkohol byl u řidiče kamionu vyloučen dechovou zkouškou," uvedla mluvčí královéhradecké policie Lucie Konečná.

Další tragická nehoda opět nedaleko Jaroměře se stala v sobotu. 35letý motorkář podlehl zraněním po střetu s řidičkou osobního auta.

Vloni zemřelo na našich silnicích 113 cyklistů a motorkářů a toto číslo se rozhodně nesnižuje, spíš naopak. Například v roce 2013 jich do cíle nedojelo 64. "Řidiči si odvykli, 60 procent uvedlo, že si motorkáře všimli až v okamžiku nárazu," sdělil dopravní expert Roman Budský.

[chooze:article;value:548864]

Moto- a cyklosezóna přitom přišla o týdny dřív než v předešlých letech. Ne všechny silnice jsou už bez výtluků a posypového materiálu ze zimní údržby. "Pochopitelně budou motorky jezdit po silnicích, které mají k dokonalosti daleko. Čeká tam na ně řada děr, řada výtluků, i s tím je potřeba počítat," dodal Budský.

"Kontrolujeme, čistíme, spravujeme hlavně ta dvojitá svodidla, která mají ochránit motorkáře," slíbil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Řidiči kamionů i osobních aut už zkrátka musí počítat s tím, že na silnicích ve větší míře potkají cyklisty i řidiče motorek. A neméně důležitá je i příprava strojů ještě před jízdou. "Staráme se o výměny filtrů, pneumatiky, aby byly kvalitní, řešíme servisní prohlídky, celkový stav," vypočítal prodejce motorek Marek Paul.

Nezbytnou součástí by měla být i správná a vhodná výstroj. Samozřejmostí je pak přilba. Například u motorkářů dokáže helma snížit riziko vážného zranění hlavy o 70 procent a smrti o 40 procent.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.