Na silnicích umírá mnoho cyklistů. Přibývá nehod na elektrokolech

Více cyklistů ve městech, zvýšený prodej elektrokol nebo jejich celoroční používání. To jsou podle policistů nejvýznamnější příčiny zvýšeného počtu úmrtí cyklistů.

Do konce června letošního roku se na českých silnicích stalo téměř 1 800 nehod s účastí cyklistů a 23 jich zemřelo. To je nejvíc za posledních sedm let. Těžce se jich zranilo 108.

Kromě toho skokově přibývá nehod na elektrokolech. Letos jich už bylo více než za celou loňskou sezónu. Elektrokola mají větší výkon, větší hmotnost a tak se na nich stávají i vážnější zranění. Navíc je stále častěji používají senioři, kteří jsou při nehodách zranitelnější.

[chooze:article;value:513009]

Do poloviny července zasahovali záchranáři u 28 případů. Podle statistik každou druhou kolizi zaviní elektrocyklisté ve věku padesát čtyři až 73 let.

Nejčastější příčinou zranění a vážných nehod je nezvládnutí řízení nebo nepozornost řidičů automobilů i jízdních kol. Lidé také často podceňují nošení přilby nebo dostatečnou viditelnost. Právě zranění hlavy bývají nejtěžší. 

Na českých silnicích zemře ročně v průměru kolem 40 cyklistů. Nejvíc jich bylo v roce 2015, kdy se počet obětí vyšplhal na 68.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.