Na školách začínají přijímačky. Zájemců je rekordní počet, chybí místa

Na první kolo přijímacích zkoušek se letos přihlásilo rekordních 114 tisíc uchazečů. Některá gymnázia a střední školy přijaly stovky přihlášek. Teď mají problém, kam ty, kteří se zúčastní přijímaček, umístit.

"Přijímací řízení je složitá operace. Z administrativního hlediska, tak i z hlediska toho, jak umístit mnoho set uchazečů o studium. Je to asi 350 lidí v jeden den a samozřejmě se na to připravujeme tak, že musíme přichystat všechny učebny, kam budou ti lidé rozmístěni, a služby, které se budou o lidi v učebnách starat," řekl ředitel Smíchovské střední průmyslové školy a gymnázia Radko Sáblík.

[chooze:article;value:499027]

"Je to letos úplně poprvé. Ještě se nám nikdy nestalo, že by nám nestačila kapacita naší budovy," sdělila ředitelka gymnázia Oty Pavla Jana Hrkalová. Například na Gymnáziu Na vítězné pláni v Praze 4 bude v jeden den skládat přijímací zkoušky zhruba 540 uchazečů. Škola tak bude muset zajistit náhradní prostory.

"Kapacita školy není tak vysoká. Museli jsme sáhnout až ke krajnímu řešení a budeme kvůli tomu upravovat tělocvičnu, kde bude psát jedna skupina. Psát testy budou uchazeči také ve školní jídelně. Obě místnosti se budou muset kvůli tomu upravit, uzavřít a připravit," prozradil ředitel gymnázia Na Vítězné pláni v Praze Jaroslav Mervinský.

Většina ředitelů škol na dny, kdy se budou konat přijímací zkoušky, musela vyhlásit ředitelské volno nebo nařídit samostudium z domova. "Studenti budou mít náhradní program, protože tady nemohou být ve škole, nebo samostudium a učitelé budou připraveni ke službě v daných třídách," vysvětlil Sáblík. Situaci školám komplikuje i nařízení, podle kterého může být v jedné třídě maximálně 17 dětí a každé z nich musí sedět zvlášť.

V Česku přibývá žáků, kteří se vydávají studovat do zahraničí. Podívejte se na reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.