Na slavné chorvatské pláži úřady zakázaly koupání. Voda je plná výkalů

Další chorvatská pláž má problém s výkaly ve vodě. Tentokrát jde o vyhlášenou pláž Marex přímo v centru Zadaru. Podle zpravodajského portálu Dnevnik tamní župní odbor životního prostředí už zakázal na místě koupání. Udělal tak na doporučení zadarské hygieny.

Odkud přesně fekálie pochází, úřady neuvedly. Podle televize HRT je ale veřejným tajemstvím, že vytekly z tamní kanalizace. Do kdy bude zákaz platit, zatím není jisté. Vše totiž záleží na kvalitě vody. Tu prý úřady pečlivě sledují a o případné změně nařízení chtějí okamžitě informovat.

[chooze:article;value:519331]

Není to poprvé, co u některé z chorvatských pláží plavou výkaly. V červenci jsme informovali o případu letoviska na Makarské riviéře, kde byla voda splašků doslova plná. Už v červnu pak podle portálu Novi list musely úřady ze stejného důvodu uzavřít pláže u města Novi Vinodolski.

Kromě poškozených kanalizačních trubek bývá častým zdrojem znečištění také únik splašků z lodí. Pokud lidé výkaly v moři zaznamenají, neměli by se na takovém místě dál koupat. Hrozí jim totiž vážná bakteriální infekce. Právě proto úřady v Chorvatsku vodu na plážích pravidelně testují, a podle televize HRT patří dokonce mezi nejčistší v Evropě.

Takto moře plné výkalů na Makarské riviéře zachytil v červenci čtenář TN.cz:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.