Na slovenské hranici dvojnásobně vzrostl počet zadržených prchajících Ukrajinců

Agentura AFP s odvoláním na slovenskou pohraniční policii uvedla, že za první čtyři měsíce tohoto roku bylo při nelegálním přechodu hranic s Ukrajinou zadrženo a propuštěno 338 Ukrajinců. Ve stejném období roku 2023 přitom bylo na hranicích zadrženo 166 Ukrajinců.

"V prvním květnovém týdnu jsme na zelené hranici zadrželi 45 mužů," uvedla mluvčí slovenské pohraniční policie Agnesa Kopernická s tím, že za stejné období loňského roku zadrželi slovenští pohraničníci pouze čtyři muže. Mluvčí uvedla, že ukrajinští muži, kteří překračují hranice, jsou na slovenském území zadrženi, je jim vydáno povolení k pobytu na Slovensku a poté jsou propuštěni.

[chooze:article;value:552977]

"Od začátku války nedošlo k žádnému zpětnému přebírání imigrantů ze Slovenska na Ukrajinu," dodala mluvčí. Zmínila případ, kdy se letos v březnu překročil hranici ukrajinský příslušník pohraniční stráže. Podle jejích slov byl v civilu a neozbrojený. Od začátku ruské invaze bylo podle údajů slovenské pohraniční policie na hranicích zadrženo 1 484 Ukrajinců.

Deník Kyiv Independent v této souvislosti připomíná, že od začátku ruské invaze v roce 2022 mají ukrajinští muži ve věku od 18 do 60 let zakázáno opustit zemi, protože mohou být povoláni do služby v armádě. Nový mobilizační zákon, který na Ukrajině vstoupil v platnost tento měsíc, snahu ukrajinských mužů vyhnout se vojenské službě ještě ztížil.

Šéf ukrajinské pohraniční stráže Andrij Demčenko na konci dubna uvedl, při pokusu překročit hornatou západní hranici Ukrajiny už zemřelo více než 30 mužů, kteří se snažili vyhnout mobilizaci. Tento týden byla podle pohraniční stráže v řece Tise na hranicích s Rumunskem, což je další hojně využívaná trasa k úniku před brannou povinností, nalezla těla tří ukrajinských mužů.

Podle zprávy BBC z listopadu 2023 se nelegálním překročení hranice podařilo vyhnout nástupu do armády přibližně 20 tisícům ukrajinských mužů.

Mnoho mužů nakonec překročí hranici nelegálně s pomocí převaděčů, kteří za to požadují obrovské sumy, řekl Demčenko a dodal, že každý den se pohraničníkům podaří zabránit v přechodu hranice asi 120 lidem. Od začátku ruské invaze odhalila ukrajinská pohraniční stráž asi 450 zločineckých sítí, které pašují lidi přes hranice.

Generál Šedivý: Ukrajinci jsou z války unavení. Spousta vojáků je tam od začátku konfliktu (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.