Na Slovensku mají veřejnou spižírnu. Má pomáhat lidem, kteří nemají na jídlo

To, čeho mají někteří nadbytek, pomůže těm, kteří trpí nedostatkem. To je hlavní myšlenka iniciativy Podaj ďalej (Předej dál), která v centru slovenského Prešova otevřela veřejnou spižírnu. Bohatší obyvatelé města do nenápadného obchůdku přicházejí s potravinami, které pomohou lidem v nouzi.

Originální projekt nemá jen pomoci těm nejchudším ale zároveň také zamezit plýtváním potravinami. "Když jedou lidé třeba na dovolenou a mají doma dostatek potravin a bojí se, že než se vrátí, tak by se to zkazilo, tak nám je přinesou. Když máte doma dětské oslavy, narozeniny, jmeniny a máte dostatek sladkostí, můžete je donést do spižírny a podělit se s ostatními," sdělila koordinátorka dobrovolníků Helena Krenická.

Občanské sdružení, které s nápadem otevřené spižírny přišlo, využívá prostory, které si pronajímá už delší dobu. Regály dokážou naplnit díky darům lidí i obchodních řetězců. Zdarma jsou lidem poskytovány i trvanlivé potraviny, které jsou těsně před datem spotřeby nebo mají poškozený obal.

[chooze:article;value:499276]

"Máte tady rýži, strouhanku, hrubou mouku, vločky, těstoviny a potom nějaké konzervy," vyjmenovala Krenická. Ceny potravin i dalšího zboží se neustále zvyšují a řada domácností s tím má problém.

Pro pomoc si přišla i paní Jana. Přestože pracuje, nemůže si toho z rodinného rozpočtu moc dovolit. "Bylo by dobré, kdyby to takhle mohlo fungovat i nadále, že když nemám, můžu sem přijít poprosit o pomoc. Těch 60 eur (asi 1 400 korun, pozn. red.), které dostávám na měsíc, je málo," postěžovala si paní Jana.

"Prioritně chodí starší lidé, potom důchodci, sociálně slabší, i někteří občané Ukrajiny," sdělila Krenická. Nejžádanější je mouka, káva, koření a hygienické potřeby.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.