Na Slovensku řádily silné bouřky. Na hudebním festivalu se zranili i Češi

Mimořádně silnou smršť zaznamenali naši východní sousedé. Bouřky šly dokonce v několika pásech za sebou.

"Ten pás, který přešel přes Bratislavu, zanikl. Vytvořil se před ním nový pás bouřek, a protože stále přicházel do vhodného prostředí, které podporuje vznik bouřek, postupoval dostatečně rychle," vysvětlila meteoroložka Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Paulína Valová.

Popadané stromy poškodily trolejové vedení, přívalové deště podemlely železniční tratě na jihu Slovenska. Mezinárodní vlaky na trati Praha–Bratislava–Budapešť jezdí náhradní trasou.

[chooze:article;value:564510]

​Bouřka a silné nárazy větru včera večer předčasně ukončily i hudební festival Pohoda na trenčínském letišti. Vichr poškodil řadu stanů a pódií a na místě zůstalo i několik zraněných.

"Bylo to hrozně chaotické, z toho velkého stanu lidé utíkali, všichni padali, všichni se překřikovali," uvedla návštěvnice festivalu pro TV Markíza. "Bylo to celé zhroucené, jako kdyby tam ten stan nebyl," popsala další.

"Ten typický projev je to, že na přední straně bouřek jsou silné nárazy větru. Dosahovaly 95 kilometrů za hodinu," dodala Valová. Stan vysoký zhruba 20 metrů se v silném větru začal rozpadat.

[chooze:article;value:564630]

​"Na mě spadla tyč z lešení, když jsme utíkali. Zasáhla mě do hlavy a na chvilku mi vyplo. Byli tam sekuriťáci a říkali, kam máme utíkat," vylíčil další návštěvník festivalu.

Podle českého ministerstva zahraničí jsou mezi zraněnými i tři Češi. Ti sice skončili v nemocnici, ale už by měli být zpátky v Česku. Nemocnice v Trenčíně ošetřila celkem 29 účastníků festivalu. Většinou šlo o lehká zranění, ve čtyřech případech středně těžká. Jedna žena má poraněný kloub v oblasti beder a další má poraněnou páteř.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.